Міфи і факти про газові балончики

У житті трапляються непередбачувані ситуації, коли необхідно вжити заходи самозахисту. В якості такого можна скористатися газовим балончиком, який здатний гарантовано нейтралізувати дії злочинця або нападника на досить тривалий час.

Газовий балончик - найдоступніший з усіх відомих засобів самооборони. По-перше, для його придбання та носіння не потрібно спеціального дозволу, на відміну від, наприклад, газового пістолета. По-друге, він простий у використанні: натиснути на кнопку і випустити струмінь газу в обличчя кривдника під силу кожному. І по-третє, доступний за ціною широкому колу покупців. А на сайті https://kratko-news.com/2019/11/26/gazovye-ballonchiki-nedorogoe-sredstvo-samozashhity/ ви дізнаєтесь про всі переваги і особливості використання газових балончиків

Однак, незважаючи на популярність цих засобів індивідуального захисту, достовірні факти про них нерідко переплітаються з відвертими міфами, які найчастіше стосуються ефективності цього засобу. Розглянемо основні з них.

Газовий балончик не врятує в разі реальної небезпеки.

Безумовно, нанести кривдникові серйозне каліцтво і, тим більше, позбавити його життя за допомогою газового балончика не вийде. Але це скоріше можна віднести до плюсів, ніж до мінусів, оскільки важливе значення при обороні має психологічний фактор: законослухняні громадяни рідко здатні на умисне членоушкодження.

Що стосується ефективності. Струмінь газу, випущений в обличчя зловмиснику, змусить його відмовитися від своїх намірів хоча б на деякий час. І цього часу цілком достатньо для того, щоб втекти на безпечну відстань або навіть звязати бешкетника.

Витік газу з балончика може статися в будь-який момент.

Не може! Якщо балончик виготовлений не кустарним способом, витік газу з нього можливий тільки при механічному пошкодженні. Але навіть в цьому випадку ніякої особливої ​​небезпеки він представляти не буде - концентрація газу при витоку не така велика, як при навмисному розпиленні.

Газовий балончик марний, якщо кривдник п’яний.

Це твердження можна вважати справедливим лише частково. Справа в тому, що ефективність газового балончика в значній мірі залежить від виду ірританта, тобто вражаючої речовини. Тому, для захисту від собак, а також від осіб, які перебувають у стані алкогольного і особливо наркотичного сп’яніння, варто вибирати балончик, на якому присутні написи “ОС” або “МПК”. Перше означає, що вміст засобу самооборони містить екстракт натурального червоного перцю, друге - його синтетичний аналог.

Балончик з нервово-паралітичним газом смертельно небезпечний.

Дійсно, речовини нервово-паралітичної дії відрізняються високою токсичністю і в особливо важких випадках здатні викликати втрату свідомості і повну зупинку дихання. Все це вірно, однак не має ніякого стосунку до газових балончиків - ні в одному з них подібних речовин не міститься. Використання нервово-паралітичний газів з метою індивідуального захисту заборонено на законодавчому рівні.

Тому власники аерозолів можуть не турбуватися, максимум, що може загрожувати кривднику при розпилюванні в його сторону вмісту газового балончика, це короткочасний розлад зору.

Газовий балончик неефективний в холодну погоду і при сильному вітрі.

На жаль, це так - при охолодженні пропеллент, тобто речовина, відповідальна за розпорошення, та й сам ірритант можуть втратити частину своїх властивостей. Все залежить від ступеня охолодження. Але це ніякий не привід впадати в паніку або відмовлятися від газового балончика - досить носити балончик у внутрішній кишені або відігріти, при необхідності в руці.

Обережно поводитися з газовим балончиком варто і при сильному вітрі, особливо якщо він зустрічний по відношенню до обороняється. У таких ситуаціях краще всього використовувати струменеві моделі - спрямований струмінь складніше перебити вітром, ніж хмара газу, що випускається з стандартного аерозольного балончика.