Психологи: реп допомагає перемогти депресію

У хіп-хоп композиціях, як правило, немає потужних філософських глибин. Високої моралі тут теж шукати не потрібно. Але британські психологи наполягають: пісні в стилі реп супроводжуються позитивними візуальними образами. Слухач легко фантазує про чудо-острови, про розкішні подруги і модні авто. По суті, це елементарна психотерапія, під час якої клієнт в яскравих фарбах уявляє собі те життя, яке хотів би мати. І таким чином наближається до мрії!

Нещодавно в науковому журналі The Lancet була опублікована теорія психологів з Кембриджського університету, згідно з якою виконання репу може принести користь тим, хто має психологічні проблеми. На відкриття вчених звернули увагу багато світових ЗМІ, включаючи британське видання The Guardian.

Зазвичай музику в цьому стилі критикують за те, що вона проповідує ідеї про багате життя, дорогий одяг, модні автомобілі і величезні домашні кінотеатри, проте саме такі польоти фантазії можуть надавати позитивний вплив на психіку, вважають вчені. Не погоджуватись з таким твердженням нема ніяких підстав, а тому, якщо бажаєте покращити свій психічний стан - слухайте добірну реп музику на на популярному аудіосервісі myzfm.net.

Як відзначають консультант-психіатр Яким Сулі і клінічний невролог Беккі Інкстер, спочатку ця музика з’явилася в районах з низьким соціально-економічний рівень життя, і тексти пісень відображали проблеми, з якими стикалися люди, які виросли в цих районах.

Пісні в стилі хіп-хоп оповідають про історії швидкого збагачення і зазвичай супроводжуються позитивними візуальними образами - фантазіями про місця, де виконавець хотів би опинитися, про автомобіль, яким він хотів би володіти. Це є аналогією поширеній психотерапевтичній методиці, згідно з якою клієнт повинен представити те життя, яким він хотів би жити, що само по собі полегшує шлях до мети і допомагає знайти надію.

За даними вчених, терапевтична роль репу, як і інших форм художнього вираження, має безліч документальних підтверджень, і особливо яскраво проявляється серед тих, хто знаходиться в депресії. Вони сподіваються, що їх дослідження ще раз доведе, наскільки корисно самовираження у формі пісень, і дозволить додати реп в список терапевтичних засобів.

Тим часом вітчизняний колега британських вчених - кандидат психологічних наук Антон Сорін - з ними не сперечається. Однак пропонує власне пояснення цілющого фактора музики в стилі реп:

“Вона відрізняється досить вираженою монотонністю. А будь-яка монотонія впливає на нашу психіку заспокійливо. Тому що створює відчуття монотонності, розслабленості, спокою і автоматичного включення в цей ритм. Ці мелодії, як правило, дуже швидко закріплюються в психіці. Це зачіпає суто фізіологічні моменти” .