У Китаї штучний інтелект по виразу обличчя позичальника вирішує, давати йому кредит чи ні

Етичні питання застосування штучного інтелекту та інших нових технологій в Китаї вважають за краще не ставити, тому фінансові інститути вкладають мільярди в розробку ШІ-систем, які дозволяють скоротити число випадків неповернення кредитів.

Китайські банки почали впроваджувати технологію розпізнавання мікровиразів обличчя, щоб дізнатися, чи не брешуть їм клієнти про своє фінансове становище, коли приходять брати кредит наличными. Для цього вони розробили системи штучного інтелекту (ШІ), які за допомогою камер смартфонів виявляють секундні зміни в міміці, непомітні неозброєним оком. Це дозволяє обчислити потенційних шахраїв, пише видання Financial Times.

Фінансовий конгломерат Ping An став одним з перших в світі, хто зробив таку технологію частиною повсякденної діяльності своїх банківських відділень. Система розпізнає 54 миттєвих мимовільних мікровиразів, які з’являються на обличчі до того, як мозок встигає взяти міміку під контроль. Наприклад, «бігаючі» очі або часте моргання, які тривають не довше 1/15 або 1/25 частки секунди.

«Використовуючи цю систему, ми на 60% скоротили свої втрати від неповернених кредитів. Технологія набагато ефективніша, ніж більшість інших методів перевірки », - розповів заступник керівника Ping An Лі Юаньци.

Зрозуміло, що ця система - не єдиний критерій банків для видачі позик. Якщо ШІ вирішує, що клієнт може виявитися неблагонадійним, його відправляють на додаткове коло перевірки.

Одна з переваг такого «детектора брехні» в тому, що він може працювати віддалено. І якщо для Ping An з його величезною мережею філій по всій країні це не принципово, то для банків, на кшталт Standard Chartered з сотнею відділень, технологія може стати справжнім проривом.

«Потенційно вона дозволить нам обслуговувати широке коло клієнтів методом дистанційного кредитування, не будуючи додаткових офісів», - пояснив керівник інформаційної служби Standard Chartered Кі Сан-Туань.

Примітно, що на Заході поки вважають неетичним застосування подібних систем. Крім того, технологія ще не довела свою надійність. Наукові дослідження мікровиразів обличчя не завжди давали узгоджені, однозначні результати. А значить, подібні системи не можна вважати достовірним індикатором обману.

«Навіть якщо б надійність технології однозначно підтверджувалася в ході експериментів, застосовувати її потрібно без інформованої згоди клієнтів, щоб зловити їх справжні емоції. А це вже викликає серйозні етичні питання», - розповів співзасновник компанії по розробці систем штучного інтелекту Onfido Хусейн Кассано.