Навіщо потрібна пошукова оптимізація сайту

Як залучити аудиторію відвідувачів на сайт, прибуток якого якраз залежить від кількості потенційних покупців або клієнтів? Методів підвищення відвідуваності кілька - це і контекстна реклама, і реклама за допомогою банерів, і розкрутка сайту в соціальних мережах. Проте, один з найбільш ефективних шляхів - це просування сайту в пошукових системах.

Як показує статистика, сайти пошукових систем залишаються найбільш відвідуваними ресурсами в світі. За допомогою рядка пошуку користувачі шукають все, що завгодно - в тому числі товари і послуги, які вони хочуть придбати на тематичних сайтах.

Мета і технології пошукової оптимізації

Завдання пошукового або SEO просування полягає в тому, щоб вивести сайт на перші позиції на сторінках видачі пошукових результатів. При цьому пріоритетним є виведення сайту в ТОП тільки в момент релевантних, тобто відповідних йому за тематикою запитів користувачів. І бажано, щоб сайт знаходився не далі 10-20 позиції, так як користувачі рідко переходять на третю і подальші сторінки пошукової видачі.

На конкретному прикладі це виглядає так. Користувач, який хоче купити собі ноутбук, вводить відповідний запит в Google. Через секунду пошукова система пропонує йому список магазинів - частина у вигляді контекстної реклами, а частина у вигляді профільних сайтів. Завдання SEO-оптимізатора зробити так, щоб на перших позиціях в цей час виявився сайт замовника, який продає ноутбуки. Додатково враховується географічне положення користувача і інші важливі фактори, дізнатися про які можна більше на сторінках SEO блогу компанії SEO Creative.

Пошукове просування - це комплексна “заточка” сайту під перелік обраних запитів. Від кількості запитів, їх популярності і рівня конкурентної боротьби в обраному сегменті ринку залежать вартість і терміни просування. Крім того, просування має на увазі постійне підтримання сайту на позиціях в пошукових мережах. Багато що залежить від того, в якому стані знаходиться сайт в даний момент, чи велися якісь роботи, чи оптимізувався контент, чи не знаходиться сайт під дією санкцій з боку пошукових систем і так далі. У ряді випадків доцільно провести аудит сайту.

Крім пошукового розкручування ресурсів в деяких випадках, якщо дозволяє бюджет, паралельно підключаються інші методи залучення цільової аудиторії - через контекстну рекламу все тих же пошукових систем, через банерну рекламу, SMM-маркетинг і так далі.

Які сайти потрапляють на високі позиції

На перші позиції пошукові системи ставлять сайти, найбільш релевантні запиту користувача, тобто ті, які на їхню думку дають найкращу відповідь на поточний запит користувача. Коли ваш сайт єдиний, який містить інформацію про послугу або товар - то цілком ймовірно, що саме його оберуть пошукові системи і поставлять на перші позиції.

Але ви впевнені що ваш сайт єдиний, який дає розгорнуту відповідь на запити користувача по вашій тематиці? Введіть кілька запитів про ваші послуги в пошук Google і подивіться перші результати пошуку - найімовірніше ви побачите, що на перших позиціях надітся безліч сайтів конкурентів, що описують аналогічні послуги і товари, а ваш сайт має більш низькі позиції.

Так получається через те, що сайти конкурентів спеціальним чином оптимізуються під пошукові системи, щоб пошуковики вважали їх найкращою відповіддю на запити користувачів. Саме в цьому і полягає послуга просування сайту - зробити саме ваш сайт в очах пошукових систем одним з кращих відповідей на більшість запитів, які набирає ваша цільова аудиторія.

SEO-фахівці постійно вивчають роботу рейтингів і хто знає, які саме параметри сторінки вашого сайту на сьогоднішній день надають найбільш значущий вплив на пошукові системи, і певним чином підлаштовують їх, щоби зробити вашого сайту на думку пошукових систем більш підходящим, ніж ваших конкурентів, завдяки чому ваш сайт зможе обігнати конкурентів і домогтися більш високих позицій.