Небезпечна оренда. Як зняти квартиру без ризику бути обдуреним

На ринку оренди нерідкі випадки обману, непорозуміння між мешканцями і господарями. Єдиний спосіб уникнути проблем - бути озброєними знаннями про труднощі, які можуть очікувати при пошуку і життя в орендованій квартирі.

Махінації з орендою

Надання неправдивої або застарілої інформації про квартири, що здаються - один із способів обману. На ринку працює величезна кількість агентств з пошуку житла, і деякі з них фактично займаються обдурюванням. Найчастіше працюють вони за наступною схемою: за «помірну» плату агентство надає список з телефонами та адресами квартир. На ділі виявляється, що більшість з них або вже давно здані, або не здаються зовсім. Пред’являти агентству претензії безглуздо: інформація (послуга) надана, гроші ніхто не поверне.

Відрізнити таку організацію від дійсно надійного агентства нерухомості дуже просто: у другому випадку ціна послуги складає 100% від місячної орендної плати і вноситься тільки після того, як необхідний варіант знайдений. Інформаційні агентства за свої «послуги» беруть меншу плату.

До речі, якщо вам потрібна в Мінську квартира з джакузі, заходіть на https://roomer.by/comfort/dzhakuzi, там ви знайдете реальні вигідні пропозиції.

Перездача знятого на короткий термін житла з метою обману - найпопулярніший спосіб шахрайства з орендою. На ліхтарних стовпах, автобусних зупинках та інформаційних щитах можна часто побачити оголошення про здачу квартир, причому ціни таких пропозицій бувають на порядок нижче ринкових. В даному випадку схема обману така: шахрай знімає квартиру на короткий термін, після чого дає оголошення. Довірливі громадяни приходять дивитися житло. Під різними приводами у них випрошується орендна плата на місяць вперед і заставу, видаються ключі. Коли на наступний день жертви приїжджають до квартири з пожитками, вони цілком можуть зіткнутися біля входу з іншими «орендарями».

Після укладення договору

Коли квартира є предметом майнового спору, про спокійне життя наймачам годі й мріяти. Бувають випадки, коли з «зони» повертається справжнісінький брат господаря або на порозі з’являється його колишня дружина. В такому випадку мешканці виявляються залучені в матеріальні суперечки, і винні в цьому вони самі: при оренді потрібно обов’язково перевірити, чи приватизована квартира і чи є її господар єдиним власником. У разі якщо квартира є власністю муніципалітету, необхідно отримати письмовий дозвіл на її здачу. Без такого документа будь-яка прописана в ній людина має право заборонити її здавати. У разі якщо у приватизованого житла кілька власників, потрібно отримати від кожного з них письмову згоду про її здачі в оренду.

Раптове підвищення орендної плати - частий спосіб «заробити» на мешканцях. Трапляється, що після закінчення двох - трьох місяців власник без будь-яких причин раптово заявляє, що сума оренди підвищується. В даному випадку він розраховує на те, що мешканці віддадуть перевагу заплатити зайві кілька тисяч, ніж знову мучитися з пошуком житла та переїздом.

Спори про своєчасність виплати орендної плати часто призводять до розриву договору про найм. Бувають випадки, коли, отримавши орендну плату за місяць, власник квартири «раптово» забував про це. «Проблеми з пам’яттю» можуть бути викликані бажанням позбутися від мешканців (адже згідно з договором виселити їх можна в тому випадку, якщо вони прострочать щомісячний платіж) або просто неадекватністю власника квартири.

Претензії власника до стану квартири найчастіше виникають тоді, коли мешканець збирається з’їжджати. За умовами договору, він повинен зробити це за місяць, і протягом цього часу господар часто починає пред’являти претензії до стану житла. Він може раптово забути, що паркет був подряпаний, диван розвалився, а оббивка на дверях була роздерта задовго до укладення договору. Найчастіше мета таких претензій - не повернути орендарю заставу.