Основні правила поєднання вина та продуктів

Пляшка улюбленого вина завжди присутня на святковому столі. Ось тільки якщо смак напою вступає в конфлікт зі смаком закусок, то ви навряд чи отримаєте задоволення від трапези. Вино не повинно забивати смак страв, а страви, в свою чергу, не повинні контрастувати з напоєм.

Зараз купити пляшку хорошого вина - не проблема, особливо якщо ви купляєте його в інтернет-магазині елітного алкоголю WINE & MORE. Втім, не всі знають, з чим і як правильно пити вино. Адже щоб відчути його вишуканість і незвичність, необхідно правильно підібрати закуску.

Перш ніж приступити до розпивання, потрібно засвоїти кілька основних правил.

1. Чим більш насиченіший і вишуканіший смак вина - тим простіша повинна бути закуска, щоб відчути і повністю розкрити смакові ноти. І навпаки, чим вишуканіша страва, тим простіше має бути вино, тобто, воно не повинно відрізнятися особливим смаком і ароматом і тим самим затьмарити смак їжі.

2. До вишуканих вин необхідно подавати просту і нехитру їжу, щоб вона не забивала його смак і давала можливість повністю насолодитися ним. Наприклад, можна взяти білий хліб, різні сорти сирів та фрукти. Дана їжа ніяк не відіб’ється на смакових якостях напою і не спотворить його.

3. Є ряд продуктів, які не рекомендується вживати з вином. У приклад можна навести горіхи, так як вони в’яжуть язик і людина не повністю зможе розпізнати смак вина, через спотворення смаку. Також не варто вживати страви, що містять оцет.

4. І сумна новина для курців: нікотин також спотворює смак вина і не дає повністю розкрити його властивості. Тобто, як ви зрозуміли, до вибору закуски потрібно підходити усвідомлено і з розумом.

Давайте детальніше розглянемо, з чим же п’ють вино, а точніше зупинимося на певних його видах:

Червоне сухе вино

Ідеально поєднується зі стравами такими як: яловичина, птиця, шинка, буженина, сало (так-так), нежирні сорти сирів. Іноді можна подати фрукти. Якщо напій з кислинкою, то подають солодкі фрукти, і навпаки.

Біле сухе вино

До даного різновиду чудово підійдуть нежирні сорти риби і морепродукти, наприклад кальмари, креветки і їх родичі. Доречними будуть і різні салати. Не варто вживати з жирними сортами риби, а також слід забути і про цитрусові, так ці продукти просто несумісні.

Червоне кріплене вино

Якщо напій більше 12%, то він буде відмінно поєднуватися з шашликами і пловом. Також непогано підійдуть жирні сорти м’яса (свинина, баранчик), жирні сорти рибки (сьомга, сом). Серед певного числа дегустаторів (думаю нескладно здогадатися серед яких) побутує думка, що червоне кріплене вино не потрібно заїдати, так як це зіпсує його смак.

Біле міцне вино

Біле міцне вино містить в своєму складі близько 20% відсотків спирту і близько 10% цукру, з чого слід зробити логічний висновок, що до нього впишуться цитрусові, ананаси, нектарин, також підійдуть різноманітні цукерки, солодкі десерти включаючи морозиво.

Рожеве вино

Холодні м’ясні закуски, морепродукти, десерти - продукти з якими рожеве вино буде ідеально поєднуватися і вони доповнять його незвичайний смак.

Солодкі і напівсолодкі вина

Солодкі і напівсолодкі вина будуть відмінно поєднуватися c нежирними сортами сирів (за великим рахунком практично будь-яке вино буде поєднуватися з сиром), також будуть доречними печиво і різні солодощі: шоколад, морозиво і фрукти.

Ігристі вина

Шампанське буде доречно, практично, з будь-якою їжею. Правда до нього не підійде оселедець і все те, що містить маринад. До солодкого і напівсолодкого шампанського можна подавати всілякі солодощі: печеньки, тістечка, шоколад, тощо.