AHD чи IP: яка система відеоспостереження краща

Установка систем відеоспостереження стала невід'ємною частиною бізнесу. Основа цієї системи - відеокамери, і бувають вони двох видів: AHD і IP. Розберемося які конструктивні відмінності між цими двома типами, і що краще, AHD чи IP відеоспостереження для цілей контролю і відстеження подій на території, що охороняється.

Обидві технології гарні і перспективні, принципова ж їх відмінність полягає в монтажі та експлуатації. Тому яку вважати за краще залежить лише від ваших вихідних задач і можливостей. Обидві технології дають зображення високої чіткості і рекомендуються для застосувння в офісі, на виробництві і на вулиці, в місцях підвищеної прохідності людей, а на сайті kibstore.com компанії ООО “Кибстор” ви зможете вигідно замовити сучасні системи відеоспостреження обох типів.

Чим відрізняється IP камера від AHD

1. Основна відмінність IP камери від AHD в способі передачі сигналу, тому при використанні IP відеокамери бувають затримки в передачі зображення на 1-2 секунди, в AHD відеоспостереження такого не відбувається.

2. AHD відеокамери не потрібно налаштовувати. Досить приєднати кабелі в правильному порядку і відеоспостереження встановлено! Перед експлуатацією IP камер потрібні попередні налаштування.

3. Однак, AHD камера не може працювати як самостійний пристрій, їй необхідний відеореєстратор. Для IP камер він теж бажаний, але зовсім не обов’язковий, тому що можна дистанційно підключатися з ПК або смартфона. За своєю суттю IP відеокамера - це міні-комп’ютер, на неї можна записувати відео (якщо є підтримка карт пам’яті і встановлений накопичувач), а для перегляду відеозапису можна приєднати її безпосередньо до комп’ютера.

4. Врахуйте дальність відстані від встановленої відеокамери до реєстратора. IP пристрої здатні передавати відеосигнал на великі відстані, але при цьому один сегмент за стандартом Ethernet не повинен перевищувати 100 метрів, а AHD - аж до 500 м. (Зі збереженням якості зображення). Однак, для IP камер можливе використання бездротового підключення по WiFi.

5. В IP камерах передбачена технологія PoE, коли живлення відеокамери та передача відеосигналу здійснюється по 1 кабелю «вита пара», тим самим зменшується кількість проводів і час на обслуговування всієї системи. Їх плюсом також є наявність динаміка і вбудованого мікрофона. Для монтажу і налаштування IP обладнання потрібна невелика підготовка фахівця. Тому якщо необхідна відеокамера, наприклад, на дачу і ви плануєте самостійну установку, не володієте навичками сисадміна, то краще вибрати AHD.

6. Якщо потрібно бездротове підключення, вбудований мікрофон, то встановлюйте IP камери.

7. Купівля AHD камер виправдовує себе, коли в офісі вже встановлено аналогове відеоспостереження зі старими камерами, які використовують коаксіальний кабель для передачі зображення. Підключити до нього IP пристрою неможливо. Щоб оновити обладнання з мінімальними затратами (без прокладання нової інфраструктури натомість вже прокладених коаксіальних ліній) потрібні AHD відеокамери.

8. Купівля AHD відеокамер вигідна, коли ви шукайте дешевше. Вартість AHD камер істотно нижча, ніж IP. Якщо система відеоспостереження невелика і потрібно заощадити, то зупиніть свій вибір на перших.

9. Для організації AHD відеоспостереження потрібен гібридний відеореєстратор (оскільки аналогова система вже віджила себе і подібних реєстраторів не виробляють), а він на порядок дорожче IP. Якщо планується встановити безліч тільки IP камер, то придбайте до них IP реєстратори. Для великих об’єктів ключову роль може зіграти низька вартість мережевих IP відеореєстраторів, UTP кабелю і його монтажу (наприклад, для 30 відеокамер досить одного кабелю від комутатора).

Яку краще відеокамеру придбати

Які висновки можна зробити з вище зазначених порівняльних характеристик? Чи можна з упевненістю сказати, що краще AHD або IP відеоспостереження? Якщо ви плануєте 1-2 камери і дальність від реєструючого пристрою не перевищує 100 метрів, то краще вибрати IP пристрої. Вони мають більш гнучкий функціонал. Якщо необхідно швидко встановити багато відеокамер, то теж краще IP пристрою, оскільки їх установка проводиться швидше.

Для модернізації системи відеоспостереження, при наявності прокладених коаксіальних мереж, придбайте AHD камери. Якщо плануєте самостійно встановлювати або обмежений бюджет - беріть AHD. Вони ж краще, якщо кабель необхідно протягнути на далеку відстань, якщо потрібно фіксувати всі реакції і дрібні деталі подій, і «зависання» картинки на кілька секунд неприпустимо.

У будь-якому випадку, обидві технології надають відмінну якість зображення, на відміну від застарілої аналогової системи. Ви можете створити гібридну систему, в якій частина буде побудована на AHD, а інша на IP камерах, і отримати плюси обох технологій.