HP презентувала перший лазерний принтер без картриджів

Якісний монохромний друк офісних документів на лазерному принтері без картриджа - звучить заманливо! У новій моделі МФУ від HP дійсно немає тонер-картриджа, а вартість відбитка в десятки разів нижче, ніж у будь-якого іншого лазерного принтера. Як цього вдалося домогтися і чи є у новинки недоліки - читайте в нашому огляді

Системи безперервної подачі чорнила активно наступають на ринку струменевих принтерів. До лазерних моделей вони поки ще так широко не дісталися, але перші спроби в цьому напрямку провідні гравці вже роблять. Чи чекає нас радикальне здешевлення вартості друку в найближчому майбутньому - покаже час. Ну а поки ми можемо досхочу насолодитися шаленою гонкою, що розгортається перед нашими очима: хто ж зробить кращий принтер, і з більш низькою вартість відбитка.

Якщо ж мова йде про традиційні моделі лазерних принтерів, то ви маєте мождливість скористатися послугу  заправка картриджей в Киеве на kiev-itservice.com.ua, причому по найкращій вартості.

Сьогодні перед нами вельми цікава модель. Це МФУ HP Neverstop Laser 1200w, що володіє, за словами виробника, «неперевершеною свободою друку» і претендує на звання першого в світі лазерного принтера без картриджів. Остання фраза змушує фантазію моментально малювати в голові якісь абсолютно неймовірні картинки, в яких з таємничих наночастинок, що літають в атмосфері, складаються літери і слова на папері. Втім, відкинемо ці фантасмагоричні бачення і прислухаємося до голосу розуму, тим більше, що відповідь на питання про те, як працює цей принтер, лежить на поверхні.

Головна особливість новинки - це звичайно ж робота без картриджа. Останнє зовсім не означає, що сторінки в принтері друкуються за допомогою магії. Просто в даному випадку тонер заправляється безпосередньо в бак принтера.

Окремого картриджа для цього не передбачено. Виходить, що по суті пристрої HP Neverstop Laser є лазерні принтери, в яких виробник офіційно дозволяє перезаправку і навіть організував для цього щось дуже схоже з системою безперервної подачі чорнила (НСПЧ), що давно використовується в струменевих принтерах. Втім, і сам виробник в своїх рекламних проспектах дотримується даної термінології, називаючи свою систему як СНПТ - система безперервної подачі тонера.

Відсутність тонер-картриджа зовсім не означає відсутність блоку з фотобарабаном, адже технологія друку у новинки не змінилася. Більш того, саме в нього і заправляється тонер! Все це дозволяє нам говорити про змінний блок, як про комбінований картриджі і для тонера, і для фотобарабана. Цей блок поставляється вже заправленим для друку 5 000 сторінок.

Також відомо, що ресурсу фотобарабана досить для друку 20 000 сторінок, а тонера в окремому заправну комплекті вистачає на друк 2 500 сторінок, тобто перезаправити змінний блок HP Neverstop Laser можна не менше шести разів. Економію в порівнянні з іншими лазерними принтерами підрахувати буде зовсім не складно. Навіть якщо не брати до уваги можливість неофіційною перезаправлення тонер-картриджів цифри виходити досить вражаючими. Сам виробник заявляє про економію до 80% тонера в порівнянні з оригінальними картриджами HP, що використовуються в інших принтерах HP.

В іншому новинка являє собою класичний лазерний МФУ формату А4 зі швидкістю друку до 20 сторінок в хвилину. До речі, виробник окремо відзначає, що для перезаправлення тонера буде потрібно всього 15 с, так що дану систему дійсно можна назвати як НСПТ, а не просто принтером з можливістю перезаправки вручну.

Відзначимо, що ємність для тонера в змінному блоці розрахована на вдвічі більший обсяг, ніж є в заправну комплекті. Зроблено це не просто так, а для забезпечення безпеки при заправці. Принтер оснащений спеціальними датчиками, які відкриють шлюз для додавання додаткового тонера тільки після друку перших 2 500 сторінок. Ця технологія дозволяє уникати прокидання. Сам заправний модуль також оснащений мікросхемою HP, так що заправити цей пристрій тонером стороннього виробника так просто не вийде. Принтер просто не відкриє шлюз для заправки.