Створено ліки для лікування інфаркту

Препарат вводиться протягом кількох годин після серцевого нападу і запобігає утворенню рубців, які зазвичай призводять до невиліковної серцевої недостатності. В основі механізму - тонке управління так званими циркадними годинниками клітин серця. Циркадні годинник клітин серця контролюють здоров'я серцево-судинної системи, а також реагують на пошкодження клітин, відновлюючи їх.

Розроблений в Університету Гуелф препарат під назвою SR9009 націлюється на ключовий компонент в механізмі цих циркадних годинників. Така терапія порушує експресію генів, які запускають несприятливі імунні реакції після серцевого нападу, пояснюють автори. У тестах на моделях мишей вона значно знижувала утворення рубців на серцевому м’язі.

Рубцювання міокарда відбувається через нестачу кровопостачання, і з часом омертвілі ділянки м’язи приводять до серцевої недостатності. Застосування нової експериментальної терапії поряд з традиційною, такою як реперфузия, знижувало запалення і сприяло кращому відновленню, показали експерименти.

Вчені були вражені, як швидко і ефективно це відбувалося. «За винятком деяких деталей ефект від лікування виявився таким, нібито інфаркту і зовсім не було», - заявив автор дослідження Тамі Мартіно.
Потенційно це означає, що пацієнтові після інфаркту також не потрібно буде приймати цілий набір «серцевих» препаратів, які сьогодні призначаються для стабілізації стану.

Відкриття може допомогти і в інших методах лікування серця, коли спостерігається рання запальна відповідь. Наприклад, при пересадці органу або заміні клапана.

Дещо раніше, щоб попередити виникнення інфаркту, британські вчені розробили технологію на основі штучного інтелекту, яка виявляє людей з високим ризиком серцевого нападу як мінімум за п’ять років до його виникнення. Тестування методу під назвою FRP вже довело ефективність в прогнозуванні ризиків, перевершуючи всі доступні альтернативи. Для розробки діагностичного методу вчені сконцентрувалися на периваскулярній жировій тканині. Вони вивчали її особливості у 167 людей після операції на серці і визначили експресію генів, які пов’язані із запаленням, рубцюванням і утворенням нових кровоносних судин. Ці специфічні зміни в периваскулярному просторі кровоносних судин і свідчать про майбутній серцевий напад.

Тестування периваскулярного «відбитка» проводилося серед 1575 чоловік. За заявою вчених, технологія мала разючу цінність в прогнозуванні ризиків серцевого нападу, випереджаючи всі доступні на сьогодні інструменти. Вчені сподіваються, що їх метод знизить смертність від серцевого нападу і допоможе тисячам людей уникнути настання інфаркту.

Велике різноманіття ефективних дезинфікуючих засобів, а також інших товарів медичного призначення і особистої гігієни пропонує інтернет-магазин medsolve.com.ua. В асортименті понад 6 тис. найменувань, всі товари сертифіковані, надається гарантія якості.