Золоті правила експлуатації автомобіля взимку

Зима вже порадувала нас першим серйозним снігом і, як показала практика - чимало автомобілістів виявилися непідготовленими до таких погодних умов. Їх транспортні засоби безпорадно буксували в снігу, двигун не заводилися, «двірники» не забезпечували гарної видимості.

Найосновнішою запорукою безпечної їзди в холодну пору року є використання зимових шин. Важливо знати, що максимально допустима висота протектора у зимових коліс складає 4 міліметри. Нижче цього порога характеристики шини значно погіршуються. Індикатором зносу у багатьох шинах служить перемичка в центральній канавці, яка як раз дорівнює цій величині.

Відзначимо, що зношені зимові шини також небезпечні - при цьому їх ефективність істотно знижується і за великим рахунком вони стають нічим не краще, ніж літні. А от якщо вам потрібні якісні запчастини під заказ, звертайтесь в компанію GazOne.

Акумулятор і робочі рідини

Для впевнених пусків в холоди важливу роль відіграє стан акумулятора. Якщо в теплу пору стара батарея ще сяк-так може справлятися зі своїми функціями, то в холоди пусковий струм акумулятора істотно знижується (наприклад, взимку може на 60%), хоча при цьому йому для прокручування мотора потрібно більше потужності, ніж влітку. Тому, якщо з похолоданням ви зіткнулися з утрудненим заведенням «движка», для початку батарею потрібно просто підзарядити. Якщо ж це не допоможе і через якийсь час проблема повториться - акумулятор необхідно замінити.

У холодну пору року необхідно обов’язково застосовувати відповідні сезону робочі рідини, причому це бажано зробити ще до похолодання. Так, потрібно залити правильну «омивайку» і якщо ви їздите не дуже багато, то краще не економити, а відразу застосувати склад, з запасом від замерзання до -25-30 ° С. Знайте, що відігріти замерзлу систему дуже непросто!

Не варто забувати і про охолоджуючі рідини. Згідно з вимогами багатьох автовиробників антифриз потрібно міняти в середньому раз в 2 роки, а при інтенсивній експлуатації - кожні 80-100 тисяч кілометрів. Справа в тому, що в подальшому присадки, що знаходяться в складі цієї рідини, перестають виконувати свою функцію, і у антифризу змінюються характеристики. Це веде до зниження температури замерзання (може замерзнути навіть при невеликих негативних температурах) і підвищення агресивної активності по відношенню до металу (через що іржавіють і виходять з ладу елементи системи охолодження).

Захист кузова, замків і гумових елементів

В ході експлуатації кузов автомобіля потребує догляду. Дуже важливо регулярно стежити за станом лакофарбового покриття і періодично захищати його від негативного впливу навколишнього середовища (сонця, вологи, бруду і солі, якою дорожники щедро посипають взимку наші дороги та ін.). Робиться це за допомогою спеціальних поліролей на восковій основі.

Подібні операції, як правило, виконуються на мийках автомобілів - нанесенням рідкого воску шляхом його розпилення, що забезпечує захист на наступні 2-3 мийки або ж твердого воску - спеціальних паст і полиролей, які створюють надійний захист протягом 3-6 місяців. Добре зарекомендували себе поліролі з тефлоновим присадками - вони відрізняється більш високою довговічністю і створюють на лакофарбовому покритті більш сильний захист від зовнішнього впливу. Крім полірування рекомендується уважно оглянути лакофарбове покриття на предмет відколів: якщо фарба збита до голого металу, то такі місця в першу чергу схильні до корозії. Тому щоб уникнути проблем їх слід обов’язково підфарбувати (можна самостійно за допомогою спеціальних ремонтних комплектів фарби).

Бажано також подбати і про гумову прокладку дверей і кришки багажника - їх потрібно обробити спеціальними силіконовими мастилами. Це дозволить уникнути їх примерзання до кузова, яке виникає внаслідок різниці температур між розігрітим салоном і морозної навколишнім середовищем. Не варто забувати і про дверних замках. Щоб в холоду запобігти їх обмерзання, замки необхідно обробити спеціальними рідкими мастилами.