Б/у запчастини або як не купити «кота в мішку»

Це те питання, з яким стикається практично кожен власник авто, мабуть, за винятком тільки тих, хто обслуговує автотранспорт виключно на офіційному сервісі і взагалі не забиває голову такими дрібницями як придбання автозапчастин. Та й то не завжди.

Кожен вибирає для себе сам. Хтось вважає за краще придбати стару деталь, перевірену часом, але при цьому бути впевненим в тому, що вона прослужить ще довго і без нарікань. Тим більше, що є такі перевірені місця, для прикладу Autorazborka.pro, де можна вигідно замовити дійсно якісні автозапчастини з авторозборок Польщі. 

Інші автолюбителі з піною біля рота доводять, що нова і тільки нова деталь може гарантувати належну якість. І ті й інші мають підстави вважати такими свою позицію правильною.

З одного боку, дійсно, ну який сенс переплачувати за нову автозапчастину, якщо можна купити таку ж нітрохи не гіршу на розборці. Адже ціна на нові деталі значно вища, часом навіть в рази. Особливо це актуально для тих, у кого машинка прямо скажемо не молоденька, така собі улюблена «бабуся» років 15-20-ти. Мало того, що купувати для такої конячки нові запчастини буде занадто накладно, так може ще статися так, що для вашої моделі в принципі більше не випускають потрібні оригінальні деталі, тому що вона давним-давно знята з виробництва.

На що варто звернути увагу при покупці старих деталей

Кузовні елементи

Такі деталі, як капот і бампери, дуже часто страждають в аваріях, тому на розборці багато вже відновлених елементів. Майстри кузовного ремонту стверджують, що оригінальна стара деталь може бути кращою, ніж новий неоригінал. Справа в тому, що у останнього можуть неточно розташовуватися місця отворів і їх доводиться переробляти. Кузовні елементи в старому вигляді обходяться на 60-70% дешевше нових.

Сам кузов необхідно брати з документами, варто заздалегідь проконсультуватися про нюанси оформлення. Врахуйте, що для європейського автомобіля дуже складно знайти старий кузов в хорошому стані і без юридичних проблем.

Ходова частина

Цілком безпечно брати кронштейни і кріплення. А ось амортизатори, сайлентблоки, ШРУСи варто вибирати з фахівцем. Старі гальмівні диски і колодки продають за копійки, але, можливо, їх доведеться проточувати.

Небезпечно брати ті елементи, які безпосередньо впливають на безпеку, - шланги, супорти, вакуумний і гідравлічний підсилювачі гальмівної системи, кульові опори, кермові наконечники, датчики подушок безпеки і самі подушки. Погодьтеся, старий товар - це «кіт в мішку». Чи варто ризикувати?

Салон автомобіля

Недорого просять за сидіння, причому деякі покупці спеціально беруть собі версії від більш дорогих моделей - більш комфортні. На розборці можна пошукати замки, перемикачі та різні кнопки. Утримайтеся від придбання елементів, які піддаються сильному природного зносу: бардачок, ручка КПП, підрульові перемикачі. Небезпечно купувати кермо з вбудованою подушкою безпеки - він може виглядати добре, але в потрібний момент подушка не спрацює.

Двигун і електрика

Установка уживаного двигуна, КПП, стартера або генератора можуть обійтися дешевше ремонту. Продавці, як правило, дають двотижневу гарантію, а далі - як пощастить. Якщо виявиться несправність, то деталь замінять, але зняття / установку компенсувати не стануть. Тому варто віддати перевагу компанію, яка відразу ж пропонує і агрегат, і його установку. Не має сенсу брати старий акумулятор і приводні ремені.

Система охолодження зазвичай вимагає в ремонті нових запчастин. Не варто економити на придбанні датчиків, радіатора, патрубків, термостата, помпи - з великою ймовірністю такі б/у деталі вийдуть з ладу.