Оплата дотиком. Що треба знати про безконтактні RFID-карти

RFID - технологія радіочастотної ідентифікації - розробки в цій області велися ще в 40-х роках минулого століття, а перша презентація RFID-чіпів, наближених до сучасних конструкцій, була проведена в 1973 році. Але за останні сорок з гаком років технологи зробили суттєвий крок у цьому напрямку.

І сьогодні пластикова безконтактна карта - це універсальний пристрій, яким ми користуємося щодня в більшості сфер нашої діяльності.

Що таке безконтактна картка?

В карту з безконтактною технологією вбудований чіп зі спеціальною радіоантеною (RFID-міткою), що передає сигнал POS-терміналу для оплати. Це дозволяє не вставляти карту в пристрій, а просто піднести її. Якщо сума покупки незначна, то не потрібно навіть вводити PIN-код.
Всі великі банки вже випускають карти з можливістю оплачувати покупки в один дотик. Таку технологію підтримують різні платіжні системи: MasterCard, VISA, тощо. А замовити карту rfid ви зможете в компанії "Смарт-карти України".

Як розплачуватися безконтактною карткою?

Перевірте суму платежу на терміналі (це потрібно робити, розплачуючись будь-якою картою). Якщо все коректно, піднесіть карту до пристрою. Радіохвильовий передавач вловлює сигнал на відстані до 10 см, але фахівці радять скоротити цю відстань до декількох сантиметрів або взагалі прикладати карту до терміналу, щоб операція пройшла швидко і без збою в системі. Різниці, яким боком ви докладете карту до терміналу, немає.

Багато гаманців пропускають сигнал, і розплатитися карткою можна, не дістаючи її. Але якщо там лежить кілька безконтактних карт, списання відбудеться з тієї, яка перша наблизиться до терміналу на достатню відстань.

Після звукового сигналу відбувається списання коштів, і на екрані з'являється повідомлення про проведення транзакції.

У чому переваги і недоліки безконтактної карти

Основна перевага - висока швидкість передачі даних, тобто на оплату покупки з безконтактною карткою потрібно секунда. Особливо це зручно, якщо руки зайняті пакетами. Окрім того можна виділити ще кілька переваг

  • Карта залишається тільки в руках власника - номер карти і реквізити не помітні нікому.
  • Безконтактна картка рідше піддається механічній дії (її не потрібно постійно вставляти в термінал), тому менше зношується і розмагнічується.

Втім, навіть і такий інноваційний зручний винахід не позбавлений певних недоліків

  • До мінусів безконтактних карт відноситься їх «боязнь» води. Навіть крапля може вивести з ладу чіп з антеною.
  • Ще не у всіх торгових точках є POS-термінали, що дозволяють зробити безконтактну оплату. Термінали нового покоління можна впізнати з логотипів MasterCard PayPass і Visa PayWave. У звичайний термінал безконтактну картку доведеться вставити.
  • При втраті безконтактної карти нею можуть скористатися зловмисники.