До 2021 року в Лондоні запустять службу безпілотних таксі

У Британії завершується масштабне трирічне дослідження можливостей впровадження безпілотного транспорту, і приватні фірми готуються до наступного етапу. Сервіс безпілотних таксі випробують в дрібних містах, а потім впровадять в столиці.

Сервіс замовлення таксі бізнес-класу Addison Lee збирається стати лідером в нову еру безпілотного транспорту і всього за три роки запустити сервіс безпілотного таксі в столиці Великобританії Лондоні.

Для цього компанії потрібна допомога розробника ПЗ Oxbotica, заснованого двома професорами з Оксфорда. Фахівці вже приступили до складання 3D-карти Лондона і околиць, яка підійшла б для використання робомобіль, повідомляє TechCrunch. У розробляється карті повинні бути відображені такі елементи як край тротуару, світлофори, дорожні знаки. А тим часом тут ви зможете скористатися вигідними послугами вантажного таксі в Харкові. 

Глава Addison Lee Енді Боланд зазначає, що безпілотне таксі - виключно комерційний проект. У компанії розраховують, що в майбутньому люди будуть їздити на безпілотних шаттлах в аеропорт, на роботу і на навчання. Боланд впевнений, що новий вид таксі дозволить розвантажити дороги, звільнити суспільний простір і поліпшити повітря в Лондоні, передає BBC.

У Addison Lee є свій автопарк автомобілів, в основному це машини Ford. Однак в компанії не змогли уточнити, у співпраці з яким автовиробником будуть створювати безпілотне таксі.

Обсяги ринку безпілотного таксі, виходячи з прогнозів аналітичного центру UBS, свідчать, що до 2030 року рівень проникнення таких машин на світовому авторинку складе близько 5% від загального продажу нових автомобілів. Дослідники вважають, що до цього часу безпілотний таксопарк досягне 11 млн машин, або 1% від усього світового автопарку.

Експерти вважають, що розвиток безпілотних таксі радикально оптимізує дорожній рух і пасажирський трафік у великих містах. Автор доповіді Девід Лесні вважає, що впровадження безпілотних таксі скоротить на дві третини число існуючих зараз машин таксі в Нью-Йорку і суттєво розвантажить дороги. Згідно з даними комп'ютерного моделювання, в місті, подібному Нью-Йорку, при заміні таксопарку на безпілотні машини будуть покриті до 15% попиту на послуги всього міського громадського транспорту.

Поїздки стануть дешевшими на 80% за рахунок зниження витрат на виплати водіям та диспетчерам, а також скорочення часу в дорозі завдяки вибору оптимального маршруту і режиму руху. Наприклад, для Манхеттена підраховано, що на маршрут, на який зараз йде 40 хвилин, буде витрачатися до 15 хвилин.