Що потрібно знати про мисливські патрони

Вибір патронів для мисливських рушниць сьогодні дуже різноманітний. Перед відкриттям сезону в спеціалізованих магазинах часом не пробитися.

Але не завжди мисливці замислюються про деякі дрібниці і особливості щодо боєприпасів для своїх рушниць. Адже правильний їх вибір може істотно збільшити професійну ефективність мисливця. Важливо також визначитися з місцем придбання, для прикладу якщо ви купляєте тут https://ohota.in.ua/oruzhie-i-komplektuyuschie/boepripasy/ боєприпаси і інші аксесуари для мисливства, то можете бути впевнені у їх бездоганній якості.

Втім, необхідно передбачити всі особливості майбутнього полювання, врахувати такі фактори, як погода, навколишні ландшафти, кількість дичини або звіра в даній місцевості і так далі.

Чи потрібно все знати про збройові патрони, щоб влучно стріляти

Чого вже таїти, але балістичні особливості збройових патронів відомі досконально далеко не кожному мисливцю. Причому мова може йти про досвідчених мисливців, а не обов'язково про новачків. Зрозуміти це просто: все-таки практика і справжня стрілянина - заняття куди більш захоплююче, ніж нудне вивчення і зазубрювання теорії. Саме через це про якість тих чи інших мисливських патронів більшість мисливців судить, спираючись на суто особисті відчуття. Сюди входить сила віддачі, співвідношення кількості влучень до промахів і інші суто індивідуальні моменти. Тобто висновки про те, які патрони для полювання краще, робляться виходячи з ось таких ось особистих суджень.

Примітивно? Зате перевірено! З іншого боку, така відсутність теорії і повна заміна її практикою призводить до того, що багато мисливців часто не розбираються в калібрах, тобто відрізняють по співзвучним назвам, а не спираються на реальні відповідності розмірів патрона і калібру.

Складнощі калібрів

У позначеннях калібрів для обох видів рушниць легко заплутатися і навіть не захотіти вникати в такі складності. Справа в тому, що в різних країнах існують відмінні одна від одної системи позначення. Наприклад, в Україні - 45-й калібр. Він же в Америці - 0,45-й калібр, а в Англії - 0,450-й. Для нарізної рушниці калібром патрона є значення відстані між двома нарізками. Найчастіше це і діаметр кулі теж. Діаметр до 6,5 мм - дрібнокаліберний, до 9 мм - звичайний, а до 20 мм - крупнокаліберний.

На відміну від них патрони для гладкоствольних рушниць мають розмір калібру, рівний числу куль, які закладаються в рушницю, відлитих з 1 фунта свинцю. Таким чином, калібр виходить обернено пропорційним числу позначення, тобто 12-й калібр відчутно менше 16-го.

Саме 12-й калібр - найпопулярніший у сьогоднішніх мисливців. Вибір такої продукції в мисливських магазинах великий і це ще слабо сказано. Вироби 12-го калібру випускаються з металевими, пластиковими та паперовими гільзами, наповнювачами з дробу і картечі, споряджені димним і бездимним порохом. Є також кульові вироби, крім них - варіанти із збільшеним пороховим зарядом, в якому застосовується сталева або свинцева дріб. Аналогічно поділяються картечних і кульові мисливські патрони - все ті ж значення, крім 89 мм. Але все це тільки початок існуючої класифікації і найпростіше поділ мисливських патронів.

Дробові патрони для полювання мають різні номери, що залежать від діаметра зарядженої в них дробу. Продукція з дробом застосовується для полювання на дрібного звіра, лісову дичину і водоплавних пернатих. Для цієї мети використовуються дроби від №12 (1,5 мм) до №0000 (5 мм). Якщо необхідно стріляти з великої відстані, підійдуть патрони типу «Магнум». Їх головна відмінність від звичайних - збільшений тиск.

Для полювання на звіра середніх розмірів прийнято використовувати картеч. Дріб в даному випадку по діаметру більше 5 мм. Ну а кулі 12-го калібру застосовуються в полюванні на звіра великого розміру.

Патрони можуть бути заводськими і власної зарядки. У першому випадку можна отримати стабільний бій, заощадити час, та й уберегти себе від можливих відмов у разі використання напівавтоматичної рушниці. Власної зарядки - це зазвичай доля промислових мисливців, які найчастіше використовують малі калібри і прагнуть отримати максимум ефективності зі свого вогнепальної зброї. Плюс таких патронів перш за все в тому, що ви самі вирішуєте, якими характеристиками вони повинні володіти і закладаєте в них ці параметри власними руками. Та й по грошах виходить дешевше.