Донатси - популярна американська випічка, що покорила весь світ

Це вам не дірка від бублика, а справжній національний символ США, пишний і глазурований! За півстоліття солодка любов до пончиків переросла в нестримну пончикоманію. Згадайте американські фільми, де копи вічно жують ці милі здобні колечка, або Гомера Сімпсона, який продав душу дияволу за пончик. Коли мова заходить про ці солодкі ласощі, контролювати себе і справді важко!

Солодкий глазурований пончик спочатку підкорив Америку, після весь світ. Йому присвячені пам'ятники. Пончик сьогодні представляють в різних варіаціях і з неймовірними начинками. У цьому ви зможете переконатися, замовивши на donutsbar.com.ua/ru/product-category/s-nachynkoi чудові донатси (американська назва цих пампушок) в пекарні Donuts Bar. 

Цікаві факти з історії пончиків

1. Їстівне гарматне ядро. За однією з легенд пишний солодкий пончик з'явився при королі Пруссії на полі битви. Особистий кондитер Фрідріха Великого спік пончики в формі гарматних ядер на сковороді з великою кількістю жиру. Спочатку ці пампушки - вони були без дірки - стали найулюбленішим частуванням на різдвяні свята в кожній німецькій родині, а потім завоювали любов у всьому світі: з джемом та згущеним молоком, в цукровій пудрі і глазурі.

2. Гірчиця замість джему. У різних країнах пончики називають по-різному: можна сказати, у кожної держави є свій пончик - ну прямо як прапор. В Україні - це, наприклад, пампушки, в Ізраїлі - sufganiyah, які печуть до Хануки, а у Франції - beignet. У Німеччині у нього відразу кілька назв - в залежності від регіону: десь їдять масляні пончики, а десь і берлінські кулі. Одні ж з найпопулярніших це Берлінгер - пончики з начинкою з фруктового джему в шоколадній глазурі або цукровій пудрі. Традиційно їх готують до Нового року, і іноді жартома наповнюють гірчицею замість джему.

3. Спірне питання. Чіткого поділу між пончиками і пампушками немає до сих пір. Але достовірно одне - в наш лексикон слово «пончик» прийшло з Польщі: пишний pączek з'явився там в середині 18 століття. В останні роки в Україні полюбилися американські пончики з діркою - донатси в різнобарвній глазурі і в строкатій кондитерській присипці.

4. Звідки в пончику дірка? Одна, майже кіношна легенда свідчить, що капітан датського флоту Ханс Грегорі, стоячи біля штурвала, їв булку. Як раптом почався шторм і для управління кораблем йому знадобилися обидві руки - тоді він надів пампушку на ручку штурвального колеса. І вуаля! Вийшов цілий пончик з отвором в середині!

5. Пончиковий бум. У 1920 році біженець з Росії з нью-йоркської «пропискою» Адольф Левітт створив машину для виготовлення пончиків. Пончики, що називається, пішли в маси, почався пончиковий бум! У 1937 році було відкрито перше кафе, де продавали цей солодкий фаст-фуд, а через рік в США стали відзначати Національний день пончика. У 1946 році в штаті Массачусетс відкрилася кав'ярня «Відкритий казанок», пізніше перейменована в Dunkin 'Donuts - зараз це найбільша в світі мережа з продажу пончиків.

Пончики в мультипекарці 

І на завершення простий рецепт. Інгредієнти:

  • Борошно - 350 г
  • Сир - 250 г
  • Цукор - 125 г
  • Яйця - 2 шт.
  • Молоко - 70 мл
  • Олія - ​​30 мл
  • Крохмаль картопляний - 8 г
  • Розпушувач - 8 г
  • Ванільний цукор - 1 г

Порядок приготування:

Яйця змішати з сиром, додати молоко і масло, ваніль¬ний цукор, цукор, крохмаль, борошно і розпушувач, перемішати все лопаткою до однорідної маси.

Встановити панелі. Включити мультипекар, закрити кришку. Коли загориться зелений індикатор, відкрити кришку і викласти тісто в форми. Закрити кришку. Готові пончики посипати цукровою пудрою.