Фасади для кухні: огляд популярних матеріалів

Хороший кухонний гарнітур - запорука зручності і якісного приготування їжі. Цей процес супроводжується високими температурами і вологістю, не всякі меблі витримують такі випробування. Крім практичної сторони є важливою і зовнішня привабливість. Часто саме тут приймають гостей або збираються на сімейну вечерю.

Поговоримо про те, які фасади краще вибрати для кухні, щоб поєднати практичність і красу. А якщо вам потрібна дійсно якісна, стильна і функціональна кухня на замовлення в Харкові, по посиланню https://charter-mebel.com.ua/produkciya/kuxni/ ви зможете ознайомитись з кращими зразками авторської меблевої майстерні Charter.

Корпус гарнітура найчастіше роблять з масиву дерева, ДСП, МДФ або мультиплексу. А ось матеріал дверей відрізняється великою різноманітністю: деревина, пластик, МДФ, шпон, метал, скло. Зупинимося докладніше на найпопулярніших варіантах.

Дерево

Теплота і благородство деревини створюють в будинку особливу затишну атмосферу. Вона завжди актуальна, оскільки легко вписується в багато напрямків: класику, кантрі, прованс, скандинавський стиль, середземноморський, еко-стиль. Крім розкішного зовнішнього вигляду, вона має інші переваги. Плюси:

  • довговічність - якісно зроблені меблі при дбайливому догляді прослужить кілька десятиліть;
  • екологічність - деревина безпечна для здоров'я;
  • можливість реставрації - невеликі подряпини або відколи можна обробити спеціальними замазками, повернувши поверхні первісну гладкість.

Як все натуральне, меблі з масиву дерева коштують дорого. Однак, якщо порівняти термін служби дерев'яного гарнітура і, наприклад, із пластику, порівняння буде не на користь останнього.

ДСП

Деревно-стружкові плити - це розумний вихід для тих, кому меблі з масиву з якихось причин не підходять. Листи в чистому вигляді не використовуються для облицювання шафок. Їх покривають декоративним шаром пластика, шпону, акрилу.

Перевагою цього матеріалу є його невисока вартість, доступність і універсальність - з нього роблять будь-які види меблів. Втім, зовнішній вигляд ДСП не відрізняється красою і привабливістю. До того ж він розбухає від вологи і швидко приходить в непридатність. Тому його обов'язково покривають захисним шаром.

МДФ

Стружки, спресовані з деревної смоли під дією високої температури перетворюються в міцний зносостійкий матеріал, з якого можна зробити будь-які меблі. Саме з нього виходять обтічні фасади. Для використання в кухні плити МДФ обробляють різними способами: фарбують емалевими фарбами і лакують, наносять плівку ПВХ, шпон або акрил. 

МДФ відрізняється міцністю, довговічністю, легкістю в догляді. Він легко обробляється, тому використовується для виробництва фасадів різних форм. Цей матеріал вимагає дбайливого догляду - агресивні миючі засоби та абразивні губки можуть залишити на поверхні подряпини і розводи.

Пластик

Є омана, що дверцята цього типу цілком складаються із пластику. Це не зовсім так. На лист ДСП або МДФ наноситься просочений спеціальною сумішшю папір. Високий тиск і температура перетворюють його в міцний пластик. Він не виділяє шкідливих речовин, тому може застосовуватися в кухнях. Технологія виробництва дозволяє робити дверки будь-якої фактури і кольору. Практичні властивості цього матеріалу теж на висоті. Плюси

  • міцність - йому не страшні механічні пошкодження;
  • вологостійкість - не розбухає від води, тому може використовуватися навіть поруч з мийкою;
  • стійкість до ультрафіолету - не втрачає колір під сонячними променями.

До незручностей пластикових гарнітурів відноситься необхідність їх постійного прибирання - на блискучій поверхні добре помітні плями і сліди від пальців. Ще один фактор, який влаштовує не всіх - через технології виготовлення дверцята завжди залишаються білими з внутрішньої сторони.