Основні помилки під час вимірювання артеріального тиску

Чи багато хто знає, чому контролювати рівень артеріального тиску дуже важливо? Регулярний контроль може убезпечити від серйозних захворювань серця та судин. На щастя, сьогодні для цього не потрібно витрачати купу часу, цей процес став значно швидшим і легшим.

Тепер не потрібно йти до поліклініки, аби дізнатися свої показники, достатньо мати вдома тонометр. З цим приладом вимірювання тиску можна проводити за першої потреби будь-де та будь-коли. Але ті, хто використовує цей прилад постійно, знають, що кожен тонометр може мати свої переваги та недоліки. Ба більше, часто тонометр може показувати різний результат. До того ж результат може бути не такий, як був кілька хвилин тому після першого вимірювання, а може бути й таке, що результат на екрані зовсім не відповідає самопочуттю. На таку роботу приладу може впливати безліч чинників, першими з яких можуть бути: тип тонометра та правильність використання. 

Види тонометрів

Різноманіття тонометрів пропонує користувачам обрати найзручніший тип саме для себе. Прилади відрізняються за принципом дії та місцем кріплення манжети для вимірювання. За принципом дії тонометри бувають механічними й електронними. Щодо місця кріплення манжети, то для вимірювання її можна закріпити на передпліччі або на зап'ясті – усе залежить від типу приладу. Зверніть увагу, що тонометри бувають:

  • механічні;
  • автоматичні;
  • напівавтоматичні.

До речі, сьогодні можна купити тонометр майже в будь-якому інтернет-магазині. Але краще оформити покупку саме в тих магазинах, які спеціалізуються на медтехніці, наприклад, в інтернет-магазині мережі Рідні медтехніка. Там можна знайти будь-який тип тонометра відомих брендів за приємною ціною.

Як відомо, кожен тип має свої плюси та мінуси. Наприклад, для того, щоб правильно виміряти тиск механічним тонометром, у користувача має бути ідеальний слух і попередній досвід користування цим типом. На результат вимірювання тиску дуже впливає людський чинник, але зупинімося конкретніше саме на електронних тонометрах. 

Ними зручніше користуватися, ніж механічними, вони майже не потребують жодного втручання з боку людини (потрібно тільки прикріпити манжету й увімкнути прилад). 

Різновиди електронних тонометрів

Є два типи електронних тонометрів: автоматичний і напівавтоматичний. Щодо переваг електронного тонометра, то однією з основних є зручність його використання. Електронний тонометр ідеально підходить для домашнього вимірювання артеріального тиску. Він використовує автоматичні датчики, котрі допомагають виміряти тиск та отримати свої показники на екрані приладу. Для вимірювання автоматичним тонометром знадобиться груша для накачування повітря в манжету. Такі тонометри дуже легкі у використанні та потребують мінімальної участі людини в процесі вимірювання. Після прикріплення манжети на руку та натиснення кнопки ввімкнення, тонометр починає свою роботу й видає результат на екран. А от тонометр напівавтомат не накачує повітря в манжету автоматично, користувачу доведеться робити це вручну. Після накачування манжета починає автоматично спускати повітря, а потім прилад виводить показники на екран. 

Як уникнути помилок під час вимірювання тиску?

Щоб результати вимірювання артеріального тиску були максимально точними, необхідно дотримуватися деяких основних правил і рекомендацій; і не важливо, який тип пристрою буде використано.

1. Правильно підбирайте розмір манжети.

2. Прикріпіть манжету так, щоб одяг не заважав.

3. Сидіть рівно, спокійно та не розмовляйте.

4. Тримайте руку на правильному рівні (на рівні серця, опираючи руку на стіл, наприклад).

5. Не проводьте кілька вимірювань поспіль. Зробіть перерву.

Не допускайте помилок і тоді результати будуть максимально точними.