Бум “розумних” магазинів дістався до Європи

Успіх проекту Amazon Go змушує європейських рітейлерів спішно тестувати технології розпізнавання обличчя і безконтактної оплати. Скоро кілька експериментальних магазинів вкажуть на найуспішнішу схему, і, як зазначають експерти, ритейл зміниться назавжди.

Робомагазини Amazon Go з незвичайного експерименту швидко перетворилися в зростаючу загрозу для традиційних супермаркетів, зазначає видання Wall Street Journal. Не дивно, що традиційні ритейлери намагаються використовувати аналогічні технології для скорочення витрат і позбавлення магазинів від черг.

Наприклад, найбільша британська роздрібна мережа Tesco тестує в своєму експериментальному магазині розумні камери, які розпізнають обличчя відвідувачів і придбані ними продукти. Всього на площі понад 370 квадратних метрів встановлено 150 камер. Ні продавців, ні касового апарату не потрібно: система ідентифікує покупця на вході за допомогою програми або карти лояльності, а потім сама спише гроші з рахунку. Перший розумний супермаркет від Tesco може відкритися для відвідувачів вже в наступному році.

У Tesco стверджують, що їх система набагато дешевша, ніж у конкурентів, оскільки використовує тільки камери. У робомагазхнах Amazon Go, крім камер, також використовуються датчики. 

В Україні теж починають використовувати новітні технології в сфері продажу товарів. Зокрема, на сайті https://skyservice.pro/ ви дізнаєтесь про розробки компанії SkyService по автоматизації процесів в магазинах, кафе, службах доставки, складах, виробництв.

Британія - не єдина країна Старого Світу, де можуть з'явитися розумні супермаркети. Аналогічні технології тестують французький роздрібний гігант Carrefour і ізраїльська мережа Shufersal. Європейський бум робомагазинів, безсумнівно, стимулює інтерес і у більш консервативних американських мереж.

Поширення розумних магазинів тільки починається, проте на їх шляху вже з'явилися деякі труднощі. Технічні проблеми, наприклад, необхідність обробляти на місці величезні масиви інформації, можна вирішити. Куди складніше мати справу з соціальними питаннями. Наприклад, деякі клієнти не хочуть, щоб камери відстежували їх, а у покупців з низькими доходами нерідко просто немає банківської карти. Законодавці деяких міст, включаючи Сан-Франциско, вже роздумують про заборону магазинів без можливості оплати готівкою.