Незвичайні принти на футболці роблять людину невидимою для камер стеження

Дослідники з США створили малюнок для футболки, здатний обдурити штучний інтелект і зробити людей невидимими для систем розпізнавання осіб або роботів майбутнього. Людина не помітить різниці між звичайним принтом і хитромудрим зображенням, але нейромережі "зламають" свої очі. І це не далеке майбутнє, а вже робоча технологія.

Отож, команда дослідників з компанії IBM, Массачусетського технологічного інституту і Північно-західного університету (США) розробила дизайн футболки, який робить її власника невидимим для камер відеоспостереження, пише видання Vice. Однак людина стає невидимою не для самої камери, а для штучних інтелектів, що ідентифікують об'єкти.

Принти, що роблять людину невидимою для штучного інтелекту

Розроблені вченими принти створені таким чином, що приховують власника футболки від систем розпізнавання зображень. Звичайні на перший погляд картинки просто плутають алгоритми комп'ютерних програм, змушуючи їх не помічати людини. А тим часом на сайті https://berrytex.com.ua/ ви зможете замовити модні яскраві футболки, а також інший якісний промотекстиль іспанського бренду ТМ JHK T-shirt .

Варто зазначити, що це не перша спроба дослідників обдурити штучний інтелект - раніше фахівцям вдалося створити зображення, що діють на системи розпізнавання аналогічним чином. Однак тоді картинки друкувалися на картонних табличках, які потрібно було прикріплювати до одягу і уважно стежити за їх цілісністю: якщо частина зображення виявлялася пошкоджена, закрита або сама табличка м'ялася, то трюк переставав працювати.

Ще один дієвий спосіб провести машини - нанести "плутаюче" нейромережі зображення за допомогою фарби на обличчя. Існує величезна кількість варіантів таких малюнків. Однак носити на собі цілі картини або малювати на обличчі нейрокамуфляж не дуже зручно, тому при розробці невидимих ​​принтів для футболок вчені врахували особливості зміни тканини під час рухів людини. В результаті вдалося розробити дизайн, який буде продовжувати приховувати власника футболки від систем розпізнавання, навіть коли він активно рухається.

Самі малюнки дуже прості, складаються з чорних і білих квадратиків, розташованих у шаховому порядку, або з яскравих плям, що нагадують зображення з калейдоскопа, тому ви можете самостійно надрукувати їх на своїх футболках і потестить на камерах (тільки закон не порушуйте!). 

Якщо людству загрожує війна з машинами, то виграти її нам допоможе не тільки модне шмаття, а й самі системи штучного інтелекту. Зокрема, компанія Facebook нещодавно розробила нейросітку, здатну перешкодити своїм побратимам ідентифікувати особу людини на відео, змінивши її до невпізнання для машин і залишивши незмінною для людей.