Google буде розвивати штучний інтелект за допомогою футболу

DeepMind, дочірня компанія Google, створила футбольний симулятор для тестування алгоритмів машинного навчання. Відеогра під назвою Google Research Football Environment дозволяє дослідникам тестувати алгоритми в заснованому на фізиці і простому у використанні світі.

Серйозні заняття спортом вимагають, насамперед, відповідної екіпіровки. В інтернет-магазині https://formas.com.ua/c64-forma-futbolnaya ви знайдете комплекти якісної форми для футболу, а також баскетболу, волейболу, різних видів єдиноборств.  

Футбольний симулятор в якості навчальної платформи для штучного інтелекту (ШІ) був обраний невипадково. Як повідомляє стаття на сайті Массачусетського технологічного інституту, одне із завдань для дослідників ШІ полягає в тому, щоб знайти нові проблеми для алгоритмів машинного навчання, які вони могли б вирішувати і таким чином навчатися. Прості відеоігри, такі як Pong або Breakout, іноді занадто примітивні і передбачувані для цих алгоритмів. Інші ігри, такі як Starcraft, занадто складні. 

Тоді на допомогу приходять футбольні симулятори. У них є певні рівні передбачуваності, засновані на фізиці гри. Але в них є також багато непередбачуваних моментів, які виникають через тактику гравців і які дозволяють машині навчатися чомусь новому.

За базу дослідники DeepMind використовували гру під назвою Gameplay Football, яка дозволяє проводити повні матчі з фолами, кутовими, пенальті, офсайдами і так далі.

«Гра являє собою симулятор футболу, заснований на фізиці, де агенту потрібно контролювати своїх гравців і вчитися долати захист супротивника, щоб забивати голи», - кажуть співробітники Google.

Сьогодні нейронні мережі DeepMind вміють «грати» в безліч ігор, наприклад, відеоігри Atari, такі як Pong, Breakout і Space Invaders, а також більш складні, включаючи вже згадану Starcraft. На початку 2019 року розроблений DeepMind штучний інтелект AlphaStar зміг обіграти людей в Starcraft.

DeepMind також домоглася значних успіхів у традиційних іграх. У 2016 році програма DeepMind AlphaGo здолала одного з найсильніших в світі професійних гравців в го. Гра завершилася перемогою AlphaGo з перевагою в пів-очка.