Мідний кабель: види, переваги, застосування

В наш час потужного електроспоживання існує найрізноманітніша кабельна продукція, яка відрізняється великою кількістю характеристик. Серед різних типів проводів широко використовуються мідні, вони на порядок дорожче, ніж алюмінієві, але мають безліч переваг.

Мідний кабель: з чого складається і які переваги

Робочим елементом кабелю є струмопровідна жила, виготовлена ​​з електротехнічної міді. Всередині кабелю є кілька ізольованих жив, зв'язаних у загальну внутрішню оболонку. Залежно від умов експлуатації виріб додатково покривають захисним екраном або бронею. Якщо вам потрібен якісний кабель мідний електричний, вигідно придбати його пропонує компанія "Слобода Сервис".

До основних переваг слід віднести:

  • Висока тепло- і токопровідність. Це означає, що для вирішення електромонтажних завдань можна вибрати мідний кабель з меншим діаметром перетину, ніж кабель з алюмінієвою жилою. Втрати при нагріванні провідника будуть меншими. Властивість кабелю залишається незмінним навіть при окисленні металу.
  • Пластичність і гнучкість. Мідний кабель стійкий до зламів при вигині і скручуванні, а це полегшує монтаж і подальшу експлуатацію.
  • Стійкість до появи корозії і, як наслідок, тривалий термін експлуатації. Повна заміна проводки вимагає проведення капітального ремонту. У разі вибору мідного кабелю, в найближчі 30-35 років можна не турбуватися про його заміну.
  • Мінімальний ризик загоряння проводів. При пожежі горіння не поширюється, а ізоляційний матеріал виділяє мінімум диму і газу.

Області застосування мідних кабелів

Кабелі з мідною жилою використовують в лініях електропередач, які служать для перенесення і розподілу електроенергії в стаціонарних установках. Застосування мідних кабелів обгрунтовано на промислових підприємствах, де існує ризик виникнення пожежі або вибуху. З їх допомогою виконують монтаж внутрішньої проводки в житлових і офісних приміщеннях, промислових комплексах, виробничих і громадських будівлях.

Основні різновиди мідного кабелю

  • Силові. Використовують для передачі електроенергії від електричної станції до підстанцій, комунальним і транспортним об'єктам, промисловим підприємствам. Ізоляція силових кабелів буває гумовою, пластмасовою та паперовою. Усередині міститься до 5 струмопровідних жил. У броньованому мідному кабелі покриття виготовляють з алюмінію або свинцю. За елементами маркування можна розрізняти призначення кабелю.
  • Контрольні. Використовують для з'єднання електричних приладів, розподільних пристроїв і механізмів. Контрольний кабель з мідними жилами встановлюють в тунелях і каналах, якщо забезпечений захист від механічного пошкодження. Можлива прокладка на відкритому повітрі і в приміщеннях.
  • Побутові. Можуть містити одну або кілька мідних жил. Одножильні типи застосовують для підключення зварювальних апаратів. Багатожильний тип кабелю використовують для виготовлення перенесень, що працюють на відкритому повітрі.
  • Спеціальні (сигнальні кабелі). Служать для передачі сигналів (високочастотні кабелі - для далекого зв'язку, низькочастотні - локально).

Особливості експлуатації

Силові вироби марки ВВГ і їх модифікації користуються попитом у монтажників. Для цього типу проводів характерна подвійна ізоляція з ПВХ. Допустиме навантаження на кабель коливається в межах від 60 В до 600 В (залежить від діаметра перетину).

Гнучкий мідний кабель (контрольний) ізольований шаром гуми. Його можна використовувати навіть при прокладці ліній електропостачання для об'єктів будівництва в суворих кліматичних умовах. Для поліпшення характеристик в ізоляційний матеріал кабелю додають спеціальні компоненти.

Для прокладки в тунелях, трасах, на повітрі і в грунті радять вибирати броньований кабель з подвійною ізоляцією. До складу зовнішнього покриття входить графітова крихта, що максимально збільшує стійкість кабелю до займання та механічних пошкоджень.