Що потрібно знати про буріння свердловини

Свердловина на воду - це один з найбільш підходящих варіантів успішної реалізації приватного водопостачання. І цей проект найкращим чином допоможуть втілити в життя фахівці.

Звичайно, можна пробурити свердловину і самому. Благо, що є інтернет, де можна почитати і подивитися як робляться свердловини. Але ідея насправді не зовсім хороша. У людини, яка вирішила бурити свердловину самостійно, як правило, відсутній досвід і інструменти. Ну а якщо всі необхідні інструменти купити або замовити щоб їх зробили, то вартість свердловини може бути дуже дорогою. До того ж свердловину необхідно робити досить швидко, інакше водоносні шари можуть сильно замулитися і привести до ладу таку свердловину буде неможливо.

Отож не варто ризикувати зайвою витратою часу, грошей і нервів, замовляйте на скважины.com.ua досвідчених спеціалістів, на уьому ж сайті ви зможете дізнатись більше про технологію, особливості і переваги буріння свердловин. 

Тонкощі вибору бурової бригади

Обов'язково перед тим як приступити до пошуку виконавця бурових робіт, постарайтеся самі трохи розібратися в буровій справі, тоді ви зведете до мінімуму шанси бути обдуреним. Найголовніше - не погоджуйтеся на найдешевших буровиків. Як правило, ні належних знань, ні досвіду, ні відповідного обладнання у них не буде. А в результаті - втрачений час, гроші, і неякісна свердловина, яка або не дає води, або належним чином перестане давати.

Загалом, замовники діляться на дві категорії. Одні вимагають, щоб їм бурили поменше (їх більшість), ці люди хочуть заощадити, інші навпаки - глибше, їм здається що чим глибше, тим вода і краща і її більше. Не правильно ні те, не інше! Тут навіть пояснювати нічого. Якщо замовник хоч трохи підготовлений, таких питань у нього не виникне.
Коли свердловину вже пробурили, виконавець робіт зобов'язаний цю свердловину здати замовнику.

«Качайте - вона прокачається» така відповідь повністю неприйнятна, як прокачають тоді і розраховуйтесь. Не можна віддавати гроші за виконану роботу якщо Ви не прийняли цю роботу, або Вас щось в ній не влаштовує. Порядок дій повинен бути такий: як роботи по бурінню закінчилися виконавець зобов'язаний своїм насосом прокачати Вашу свердловину до освітленої води. З'ясувати повний дебет (кількість води за одиницю часу) Вашої свердловини. У відкачуваній воді не повинно бути твердих включень, піску. Якщо це виконано і у Вас не виникає жодних питань, тоді можна і розрахуватися.

Помилки при проведенні бурових робіт

Дуже часто доводиться стикатися з бажанням замовника зробити свердловину або під своїм будинком в підвалі, або ще в споруджуваному будинку, в фундаменті. Інша частина замовників просить зробити свердловину поза домом але ближче до фундаменту. Це щоб меншу траншею до дому копати. Цього робити звичайно не можна. Справа в тому що відкачуючи воду зі свердловини ми знижуємо рівень грунтових вод, навколо обсадної труби утворюється депрессійна воронка. Тобто грунт під будівлею може змінювати свою щільність і відповідно це може негативно позначатися на цілісність фундаменту будівлі.

Інша небезпека це коли в результаті проколу грунтів може відбуватися підтікання верхніх водонасичених шарів в більш нижні, між якими існує будь-які водоупори (глина, пісковик). І при підтіканні верхніх горизонтів у нижні існує небезпека перетікання в місці з водою і дрібного піску. А на місці вимитого піску утворюється порожнеча, яка обов'язково заповниться верхніми шарами. А на поверхні може утворитися осідання грунту у вигляді воронки.

І ще одна небезпека, при пошкодженні фільтра з водою буде викачуватися пісок навколо фільтра, ну а наслідки ми розглянули вище. Тому обов'язково відступаємо від будівлі не меньше 6 м. А краще все 10 м. У такому випадку будівлі нічого не загрожує. Так само зверніть увагу на близькість вуличних туалетів і вигрібних ям.

Ніколи не використовуйте свердловину з вібраційним насосом. Під час роботи такий тип насоса створює дуже сильну вібрацію (від сюди і назва). Це може викликати прискорене руйнування фільтра а вода буде йтиме каламутній.

Не погоджуйтеся на те, щоб вам робили свердловину із застосуванням оцинкованої обсадної трубою. Така свердловина проіснує недовго, а Ви і Ваші близькі можуть бути отруєні хімічними сполуками цинку, які дуже токсичні.