Про специфіку охорони будмайданчиків

Охорона будмайданчика - завдання специфічне і далеко не просте, як може здатися простому обивателю. Робота в охороні таких об'єктів вважається в народі примітивною, не надто престижною і «брудною», хоча за складністю і відповідальністю охорона будівництва може позмагатися з серйозними режимними промисловими підприємствами, особливо якщо мова йде про охорону цілого будівельного комплексу (наприклад, нового мікрорайону, масштабного промислового підприємства).

Наявність на об'єктах великої кількості дорогих будівельних і оздоблювальних матеріалів, обладнання, техніки, а також людей (будівельників), наведених в одночасний рух, під назвою «будівництво», робить ці об'єкти настільки проблемними для організації охорони.

Кому довірити охорону будівництва

Основний принцип роботи хорошого охоронного агентсва грунтується на практичній ефективності і доцільності застосовуваних охоронних заходів, а також на мінімізацію витрат на безпеку.  Саме тому таке важливе питання, як охорона будівельних майданчиків в Києві  слід довірити досвідченим добросовісним професіоналам, зокрема компанії «Данкол».

Але не варто забувати, що ефективність роботи охорони безпосередньо залежить і від організації тісної взаємодії менеджменту виконавця і замовникка, дотримання керівництвом та персоналом організацій встановлених правил і режиму безпеки.
 
Ще один важливий аспект, якому приділяєтья особлива увага - строгий відбір і профільна (об'єктова) підготовка співробітників охорони, навчання новітнім охоронним технологіям і роботі з сучасними технічними системами безпеки. Охоронні послуги надаються на високому якісному рівні за рахунок залучення досвідчених кваліфікованих фахівців і охоронців, суворої дисципліни і підлеглості.

Специфіка охорони об'єктів будівництва

1. Будмайданчик є найбільш уразливим в плані захищеності об'єктом. Через жорстку економію, а також по ряду об'єктивних причин, на такому об'єкті складно або технічно неможливо встановити системи відеоспостереження та охоронно-пожежної сигналізації. Огорожу території теж рідко роблять капітальною - її часто замінюють сіткою-рабицей або полегшеними металевими панелями в неповний людський зріст.

2. На об'єкті зберігається велика кількість дорогих товарно-матеріальних цінностей, обладнання та техніки, розосереджених (а іноді просто розкиданих) по всьому будівельному майданчику.

3. На будівництві працюють, як правило, кілька підрядних організацій, що неминуче привносить елемент децентралізації і ускладнює створення єдиної системи охорони.

4. Невпорядкованість території: наявність численних перешкод, виритих ям, траншей, труб, опалубки, електричних проводів і т.д.

5. Недостатня освітленість об'єкта в темний час доби, знову ж у зв'язку з економією, нестачі потужності тимчасових електромереж і пересувних електростанцій.

6. Складність патрулювання і візуального контролю території (через проведення інтенсивних будівельних і вантажно-розвантажувальних робіт, слабкої освітленості, захаращеності і ризику отримання травми охоронцями).

7. Знаходження на об'єкті великої кількості людей, які працюють в зміні або тимчасово проживають на території, і які постійно пересуваються по об'єкту і за його межами.

8. Інтенсивний, найчастіше цілодобовий потік автотранспорту та механізмів, що проїжджають через КПП і пересуваються всередині будмайданчика.

Виходячи з перерахованого вище, можна зробити висновок, що умови для організації належної охорони будмайданчиків досить складні і напружені. Проте, забезпечити ефективну охорону будівельного майданчика можливо, але для цього потрібне об'єднання зусиль і воля фахівців безпеки і керівництва об'єкта, використання сучасних методів і технічних засобів безпеки.