Ключові моменти при виборі односпального ліжка

Ліжко - здавалося б, одна з найпростіших конструкцій. Ніжки, основа, іноді навіть без спинки, матрац - ось і все. Однак насправді навіть найпростіше односпальне ліжко може бути дуже різним.

У цьому можна переконатися відвідавши інтернет-магазин vtmebel.com.ua, саме ТУТ ви знайдете велике різноманіття комфортних, довговічних, безпечних ліжок як для дітей, так і для дорослих.

Почнемо хоча б з розмірів. Відразу зауважимо, що розміри односпальних ліжок - величина непостійна. Зазвичай довжина її коливається в діапазоні від 200 до 210 см, а ширина - від 90 до 100. Втім, і ці діапазони можна назвати стандартними, особливо якщо мова йде про ліжках за індивідуальними проектами.

Вибираючи односпальне ліжко, звертайте увагу не тільки на розміри, а й на те, щоб вам було комфортно на ньому лежати. Мінімальну комфортну ширину можна визначити наступним чином: ляжте на спину і з'єднайте пальці рук на животі, лікті при цьому розставте в сторони. Від кінчиків ліктів до країв ліжка відстань повинна бути не менше 15 см, приблизно така ж відстань повинна залишатися над головою і під ногами.

Матеріали для виготовлення односпальних ліжок

В якості матеріала для виготовлення корпусів односпальних ліжок найчастіше застосовуються ДСП (або інші варіанти деревних плит), метал або натуральне дерево. Ліжка з ДСП - найпоширеніші і найдешевші. З інших переваг цього матеріалу слід відзначити їх високу міцність і відносну довговічність. ДСП не розшаровується і стійкий до механічних пошкоджень, його важко подряпати або пом'яти.

Також перевагою цього матеріалу можна назвати велику кількість варіантів текстур, серед яких є як прості одноколірні, так і імітують цінні породи дерева.

Але цей матеріал має і свої мінуси. Перший з них - це ненадійність кріплень: вони мають властивість з часом розхитуватися. Другим мінусом слід назвати те, що ДСП - не самий екологічно чистий матеріал. В процесі експлуатації деревні плити виділяють в атмосферу шкідливі летючі феноли. Зрозуміло, існують стандарти на ДСП, але все-таки в ліжку ми проводимо третину свого життя - так що варто ризикувати?

Як не дивно, але з точки зору екології найбезпечнішими є металеві односпальні ліжка. Такі меблі для дому з металу надійна і міцна, що не розхитується і здатна витримати великі навантаження. Не дивно, що саме металеві ліжка досі нерідко зустрічаються в пансіонатах, лікарнях та інших громадських закладах.

Однак в житлових будинках односпальні ліжка з металу все ж залишаються рідкістю. Адже метал - матеріал не самий естетичний, а пружини такому ліжку можуть досить голосно скрипіти. Також потрібно пам'ятати, що метал холодить при дотику, що може не найкомфортнішим чином позначитися на якості сну.

Дерев'яні односпальні ліжка

Властивості і характеристики дерев'яних ліжок сильно залежать від породи дерева. Наприклад, сосна - досить м'який матеріал, і з часом на меблів з сосни можуть з'явитися невеликі подряпини і вм'ятини. Дуб, ясен або бук - набагато більш тверді породи, але вони і коштують дорожче.

Відзначимо також, що дерев'яні односпальні ліжка добре вписуються практично в будь-який інтер'єр завдяки гарним структурам натурального дерева (винятком є ​​хіба що варіації на тему хай-тек - для таких інтер'єрів підійдуть саме металеві ліжка індивідуальних проектів).

За конструкцією односпальні ліжка також різняться між собою. Крім стандартних варіантів на ніжках, сьогодні в меблевих магазинах можна зустріти і односпальні ліжка з ящиками, в яких можна зберігати постільні приналежності. Якщо для вас наявність вільного простору має велике значення, то вам варто розглянути цей варіант.

Ще одна зручна конструкція - односпальні ліжка з висувними ящиками. Тільки не забувайте, що висунутий ящик теж має якісь розміри, що слід враховувати, особливо якщо ліжко призначена для використання на обмеженому просторі.

Матраци

Односпальне ліжко може продаватися як в повністю готовому вигляді, з матрацом, так і без нього. Відповідно, постає ще одне питання - як правильно вибрати матрац?

Ідеальний варіант - так звані ортопедичні матраци, які мають незалежні пружини. Завдяки їм вони мають здатність підлаштовуватися під форму тіла і не створювати додаткових навантажень на м'язи і хребет. Такі матраци часто виготовляються на замовлення - жорсткість пружин вибирається виходячи з ваги людини.

Крім ортопедичних, хорошими властивостями володіють матраци з латексу. Існують різні варіанти латексних матраців, вони розрізняються жорсткістю і компонентами наповнювача, серед яких можуть бути шерсть, кокосові волокна і т.д.

Традиційні матраци з взаємозалежними пружинами дешеві і довговічні, але в плані ортопедичних якостей програють вищеописаним типам. Проте, в разі відсутності серйозних проблем з хребтом, на них також можна спати.

Окремо стоять так звані вакуумні матраци з пінополіуретану. Вони міцні і легкі, а також володіють іноді корисною особливістю - їх неважко згорнути в рулон. Така особливість часто буває необхідною в тому випадку, якщо матрац купується для використання на односпальні ліжка.