Податкова США звинуватила Facebook в несплаті податків на $ 9 млрд

Податкове управління США (IRS) наприкінці минулого місяця висунуло керівництву Facebook звинувачення щодо приховування податків на суму більш ніж 9 млрд. доларів. Американські податківці вимагають у суді стягнути суму з соцмережі, пише агентство Reuters.

Слухання почалися 18 лютого в суді Сан-Франциско. Очікується, що процес затягнеться на три-чотири тижні. Претензії американської податкової служби стосуються передачі в 2010 році головною компанією Facebook в США прав на інтелектуальну власність своєї «дочки», зареєстрованої в Ірландії. Американські корпорації часто відкривають дочірній бізнес в цій країні через низький корпоративний податок в 12,5 відсотка (в США ж він складає 35 відсотків). Американські податківці стверджують, що при передачі прав вартість інтелектуальної власності була занижена.

У Податковому управлінні зазначили, що за угодою між дочірньою і материнською компаніями ірландський підрозділ платить американському роялті за використання торгової марки, доступ до користувачів і технологій. З 2010 до 2016 року "дочка" заплатила головній компанії Facebook понад 14 мільярдів доларів. У Податковому управлінні США стверджують, що ця сума занижена, пише видання The Verge.

Тим часом в Facebook заявили, що нібито занижена оцінка інтелектуальної власності в 2010 році була пов'язана з ризиками через міжнародну експансію, яка розпочалася до IPO (перший публічний продаж акцій).

До речі, по посиланню система налогообложения в США ви дізнаєтесь все про реєстрацію компаній в США, зокрема про податковий аспект цієї процедури. 

А дещо раніше податкова служба США (IRS) оголосила про плани провести саміт з криптовалютними стартапами для обговорення підходу до оподаткування цифрових активів. Про це повідомляє Bloomberg Tax.

Передбачається, що саміт пройде 3 березня в штаб-квартирі IRS в Вашингтоні. В ході зустрічі відбудуться чотири панельні дискусії: обговорення самої технології, проблем біржі, особливостей податкового декларування та дотримання нормативних вимог.

Як пише CoinDesk, раніше в Рахунковій палаті США заявили, що IRS відмовилася пояснювати, чи є рекомендації управління обов'язковими до виконання.

Нагадаємо, IRS вперше з 2014 року опублікувала керівництво з оподаткування криптовалют в жовтні. Конгресмени вважають його неповним і попросили уточнити позицію по криптовалютним ейрдропам.