У чому небезпека гельмінтів у собак і як з ними боротися

Зараження собаки гельмінтами - це неминучість, яку слід прийняти: пес хапає на прогулянці палиці, щипає траву, може облизати шерсть, свою або нового приятеля, який живе на вулиці. Годування пса сирим м'ясом, субпродуктами або рибою, яка не пройшла термообробку, також рано чи пізно призводить до інвазії гельмінтів.

Профілактика глистів у собак полягає в регулярній дегельмінтизаці, щеплень від глистів не буває, забороняти псу грати на вулиці - неможливо. Навіть проживаючій в квартирі собачці ви можете принести «подарунок» на взуття. У цьому контексті хочеться порадити пропоновані на https://brovapharma.ua/katalog-tovarov/antigelmint ефективні антигельмінтні препарати БРОВАФАРМА. 

Ознаки глистів у собаки

Пса може нудити через інтоксикацію продуктами метаболізму глистів, пронос може чергуватися з запорами. Сверблячка в анальної області, яку часто приймають за ознаку гельмінтів, частіше є проявом алергії або засмічення анальних залоз.

При сильній інвазії в фекаліях собаки іноді трапляються дорослі гельмінти (при зараженні круглими хробаками) або окремі членики тіла стрічкових черв'яків - вони постійно ростуть і відокремлюють сегменти, в яких містяться запліднені яйця. Відзначається також здуття живота при загальному виснаженні, погана якість шерсті.

Точно встановити наявність гельмінтів можна, здавши аналіз калу собаки.

Чим небезпечні собачі глисти

Наявність глистів знижує імунітет, порушує роботу кишечника і засвоюваність їжі, провокує алергію. При сильній інвазії можлива закупорка кишечника, біль в животі. Глисти механічно ушкоджують слизові оболонки. Дірофілляріі паразитують в серці, що може привести до неминучої загибелі пса.

Як можна заразитися глистами собаки людині? Правильна відповідь - ніяк. Часто можна зустріти поради постійно мити руки після собаки, не дозволяти їй облизувати вас. Як дотримуватися цих рекомендацій, живучи з собакою однією сім'єю? Навряд чи ви станете мити руки пару десятків разів на день і зумієте уникати поцілунків. Та це й не потрібно! Так, у багатьох видів гельмінтів доросла форма здатна паразитувати як у собаки, так і у людини, однак, треба розуміти наступне:

  • мільйони років еволюції виробили у гельмінтів стрункий життєвий цикл, що включає проміжних господарів, без розвитку в яких паразит не перейде на наступну стадію, а єдиний гельмінт, для якого таким видом є людина - це ехінокок; заразитися ехінококом собака може, поїдаючи нутрощі заражених диких травоїдних;
  • для інших загальних глистів собаки і людини прямих шляхів передачі немає - людина заражається ними, не миючи руки після контакту з грунтом або рослинами біля водойм, поїдаючи немиті овочі та зелень.
  • фактором ризику заразитися гельмінтами для собаки є блохи - проміжний господар різних видів ціп'яків.

Як вивести глисти у собаки

Що давати собаці від глистів - порадьтеся з лікарем. Препарати від глистів для собак представлені широким спектром і треба вибрати засіб, який діє на різні види паразитів. Важливо давати таблетки від глистів для собак перед щепленням: вакцинація на тлі інвазії небезпечна і неефективна - можуть бути так звані пробої імунітету, оскільки ослаблена імунна система не напрацьовує достатній пул антитіл.

Як дати собаці таблетку від глистів? Зазвичай тварини охоче поїдають протиглистні таблетки, тому що вони часто ароматизовані і пес їх їсть, як ласощі. Інші види таблеток доводиться давати насильно. Змішувати таблетку з їжею може призвести до того, що пес запідозрить недобре і відмовиться від їжі з ліками.

Профілактичну дегельмінтизацію слід проводити 2-3 рази на рік.