Турбіна просить допомоги! Як продовжити термін її служби

Автомобіль не розкіш, а засіб пересування. І вибрати машину зараз досить легко, так як представлено дуже багато моделей і марок на будь-який смак. І так само багато різних модифікацій і оснащення авто. У більшості випадків раніше віддавали перевагу атмосферним двигунам, а зараз увага людей стала переклюматися на турбовані мотори. Чому?

Автомобіль з турбіною відрізняється економічною витратою пального, безшумністю і кращими технічними характеристиками, в порівнянні з атмосферними двигунами. Як запевняють фахівці, що професійно займаються системами турбонаддуву, ресурс турбокомпресора нітрохи не менший, ніж у двигуна, на який він встановлений.

Однак часто турбіна потребує ремонту набагато раніше, ніж "капіталка" буде потрібна двигуну. Довірити цю справу потрібно досвідченим фахівцям, для прикладу на сайті turbotechnic.com.ua ви зможете ознайомитись з діяльністю компанії Turbotechnic, котра вже понад 12 років успішно займається ремонтом турбін легкових, вантажних автомобілів, спецтехніки, катерів і силових енергетичних установок будь-якого рівня складності.

Неякісне мастило

Причин, через які турбокомпресор передчасно виходить з ладу, кілька, але основна, по суті, одна - неякісна мастило. До 80% ремонтних випадків пов'язані саме з цією проблемою. Ротора турбокомпресора на деяких режимах роботи доводиться обертатися в своїх підшипниках зі швидкістю понад 100 тисяч об/хв. Тому на автомобілі і справді важко знайти інший агрегат, який потребує ефективного мастила більш ніж турбіна. Для порівняння: частота обертання коленвала в бензинових двигунах зазвичай не перевищує 8 тис. Об / хв, а дизелів - і зовсім 4,5 тис. Об / хв.

Збої в системі охолодження

Навіть в конструкціях з підведенням рідини з системи охолодження двигуна мастилу попутно доводиться охолоджувати підшипниковий вузол турбокомпресора. Але такі моделі турбін зустрічаються рідко, а в інших олива працює охолоджувальною рідиною з повною віддачею. А треба сказати, що турбокомпресор нагрівається вихлопними газами, що проходять через його турбінну частина, до температур 650 - 700 С в дизелях і понад 1000 на бензинових двигунах.

І нарешті, прошарок мастила в підшипникових втулках повинен демпфірувати ротор. Справа в тому, що вихлопні гази не проходять через турбінну  суцільним потоком, а б'ють по лопатках колеса турбіни імпульсами відповідно до відкриттям-закриттям випускних клапанів в циліндрах двигуна. Масляний шар гасить виникаючі від цих ударів коливання ротора.

Негаразди з оливою

Що відбувається, якщо в підшипниковий вузол надходить погано очищене масло? Або в двигун заправлена олива з самого початку невисокою якістю, що не відповідає вимогам, викладеним в заводській інструкції з експлуатації турбомотора? Або ж подається подається в недостатній кількості і під низьким тиском?

Втулки і ротор зношуються, і з'являються неприпустимі для нормальної роботи вузла люфти і зазори - це раз. Олива швидко видавлюється з збільшених зазорів, в підшипниках починається напівсухе тертя, і плюс до цього ніщо більше не демпфує вал ротора - це два.

Напівсухе тертя - це не тільки знос, але і додатковий нагрів. Перегрівається ротор, і сліди свідчать, що така "термообробка" загартованому валу ротора на користь не йде - це три.

Олива низької якості під дією високих температур швидше втрачає змащувальні властивості і коксується, продукти термічного розкладання потрапляють на ущільнювальні кільця, що викликає тепер уже їх знос - це чотири. Є ще і п'ять, і шість, але, мабуть, вистачить і того, що було перераховано.

Що робити

Саме час дати перші рекомендації власникам автомобілів з турбонаддувними двигунами.

  • Щоб раніше строку не загубити турбіну, необхідно обслуговувати систему змащення мотора не рідше, ніж через кожні 7 - 7,5 тис. Км пробігу. Якість мастила, що заливається не повинно бути нижче рекомендованого заводською інструкцією. Перевагу віддавайте найбільш серйозним торговим маркам. Це ж стосується і масляного фільтра. Нехай дорого, але економія недоречна.
  • Поки двигун не прогрітий до робочих температур, мастило залишається надмірно в'язким. Чим нижче температура, тим гірше воно надходить в підшипниковий вузол, і до повного прогріву двигуна необхідно уникати різких розгонів автомобіля і їзди в форсованих режимах. В іншому випадку можливі затримки з подачею масла, і підшипники виявляються в умовах масляного голодування і напівсухого тертя.
  • Небажано відразу ж після зупинки автомобіля глушити двигун. Масляний насос припиняє подачу масла до підшипників, але ротор турбіни за інерцією ще продовжує обертатися з великою швидкістю. Нехай мотор перед тим, як бути заглушеним, трохи попрацює на холостому ходу. Обороти ротора знизяться до мінімальних. Це зменшить навантаження на підшипники і скоротить час, протягом якого їм неминуче доведеться попрацювати в умовах напівсухого тертя. Одночасно турбіна охолоне, і це зніме проблему "теплового удару".
  • Ніяких підтьоків по мастилопроводу турбіни бути не повинно. Тиск оливи в підшипниках зменшується, а зниження його витрати через турбокомпресор сприяє перегріву.