Застуда — коли обов'язково слід звернутися до спеціаліста

Застуда — це розповсюджена хвороба, з якою стикаються люди будь-якого віку в період похолодання та частих переохолоджень. Вона може бути спричинена вірусами (найчастіше) чи бактеріями. Перші прояви виникають, коли патоген розмножується в клітинах дихальних шляхів і призводить до порушення їхньої функції. З часом, коли вірус розмножується в дихальних шляхах, імунітет активізується. Тому кажуть, що без лікування застуда пройде за тиждень, однак це твердження не завжди правильне. По-перше, під відсутністю лікування багато людей мають на увазі відмову від походу до лікаря, тоді як таблетки Ібупрофен чи Парацетамол приймаються для поліпшення загального стану та прискорення одужання. Таке лікування називається симптоматичним, і воно обов'язково призначається при кожному респіраторному захворюванні, щоб знизити інтенсивність запалення. По-друге, не кожна застуда завершується одужанням, якщо не розпочати етіотропне лікування. У деяких випадках відвідування лікаря необхідне ще за перших симптомів. Image

За яких симптомів треба звертатися до лікаря

Найкращим рішенням буде відвідати спеціаліста відразу, щойно з'явилися перші ознаки нездужання. Однак, якщо ви вирішили займатися самолікуванням, слід уважно стежити за власним станом, щоб вчасно помітити погіршення клінічної картини та появу таких симптомів:

  1. стабільна фебрильна лихоманка, яка не збивається звичайними засобами;
  2. постійна закладеність носа, яка погано коригується деконгестантами та зберігається довше ніж 10 днів;
  3. під час кашлю з'являється біль у спині чи в грудній клітці;
  4. довгий час зберігається непродуктивний кашель;
  5. з'являється біль у вухах;
  6. поступово на тлі закладеності носа ви починаєте відчувати біль і тиск в різних ділянках обличчя;
  7. у мокротинні спостерігається поява крові або воно має неприємний запах;
  8. біль у горлі стає настільки вираженим, що стає важко розмовляти чи рухати головою.

Перелічена симптоматика свідчить про те, що, крім вірусів, спостерігається приєднання патогенних бактерій. До того ж інфекційний процес може поширюватися на слухові труби, трахею, бронхи, легені та придаткові пазухи, що також потребує звернення до лікаря.

Image

Що радять лікарі для лікування застуди

Щоб вилікувати застуду, потрібно:

  1. Приймати медикаменти. Призначаються жарознижувальні, знеболювальні, противірусні. У разі приєднання бактеріальної інфекції — антибіотики.
  2. Забезпечити підтримку організму. Рекомендується пити багато теплої води, не вживати важку для перетравлення їжу та перші дні здебільшого перебувати в спокої.

Виконання цих рекомендацій дозволить вам одужати якнайшвидше. Однак приймати будь-які медикаменти слід тільки за призначенням лікаря.