Шовкографія: як створюється друк за допомогою даного методу?

661e3463e7f99.webp

Шовкографія це дуже популярна на сьогодні технологія нанесення зображення практично на всі види поверхонь. Як основа може виступати тканина, скло, металева поверхня, папір, пластик. Шовкографія стає незамінною, коли потрібно нанести велику кількість однакових зображень, як, наприклад, рекламна продукція. Такий спосіб виготовлення футболок з логотипом дозволяє отримати якісний кінцевий результат за відносно недорогу вартість.

Шовкографія — що це означає?

Шовкотрафаретний метод друку, як свідчить назва, використовує для нанесення зображення спеціальні трафарети. Шовкографія використовується для нанесення зображення на скляні, текстильні, керамічні вироби. Головною перевагою даного методу є можливість нанести зображення на поверхню будь-якої форми, в незалежності від об’єму та рельєфу.

Шовкографія поділяється на:

  • ручну — невеликий тираж;
  • автоматична - дозволяє надрукувати велику кількість матеріалу.

Також шовкографія, на відміну від інших форм друку, дозволяє використовувати широкий спектр форм, тому зображення виходять яскраві, об’ємні.

Як відбувається друк шовкотрафаретним методом?

Даний метод друку хоч і є популярним, але відрізняється трудомістким підготовчим етапом. Тому і використовують його здебільшого для середніх та великих партій виробів. Це допомагає знизити собівартість продукції.

Тепер, яким же чином відбувається виробничий процес. Спочатку на комп'ютері розробляється майбутнє зображення, підбираються кольори. Наступним етапом є підготовка шовкотрафарету. Він складається з рамки та сітки, яка може бути металевою чи нейлоновою. До речі, раніше сітка складалася з шовкових ниток, звідки пішла назва даного методу нанесення зображення. Так ось, сітку ретельно натягують на рамку та закріплюють.

При чому потрібно слідкувати, щоб вона не була натягнута дуже туго, як і не повинна бовтатися. Коли форма готова, починають наносити малюнок. Отвори в сітці заповнюють рідкою фотоемульсією або прикладають сухий плівковий фотошар. Потім сітку, яка вже заповнена відповідним матеріалом, засвічують. Комірки на сітці, які піддавалися засвічуванню, полімеризувалися і закрили отвори. А залишилися лише ділянки з відкритими отворами, саме вони й будуть формувати малюнок.

Потім трафарет кладеться зверху на призначений матеріал, і заливається фарба крізь відкриті комірки. Спочатку наносять фарби одного кольору, дають їм трохи підсохнути, потім - іншого. Коли фарби нанесені, матеріал відправляють у спеціальну осушувальну камеру, де виставляється потрібна температура. Для окремих матеріалів (футболка, толстовки та інші) потрібна своя, відповідна, температура. Після повного висихання всі кольори стають яскравими, насиченими.

Компанія PNG studio пропонує своїм клієнтам різноманітні послуги з нанесення графічного друку на будь-яку поверхню. Для цього використовуються передові методи друку, які дозволяють в рази пришвидшити строки виробництва.