Учені розробляють “розумні” контактні лінзи з вбудованою мікросхемою

Розумні контактні лінзи можуть дати нам, простим смертним, можливість випробувати супер людський зір. Уявіть у себе телескопічні чи мікроскопічні здібності, можливості нічного бачення, використання безмежних властивостей всесвітньої мережі, і все це лише завдяки незамітним очним лінзам.
Відомий футуролог Мічіо Каку вважає, що розумні контактні лінзи дуже скоро стануть такою ж реальністю, як смартфони в да

Всі знають про унікальні окуляри Google з вбудованим міні-комп’ютером і проектором. В цих інноваційних окулярах дані відображаються прямо в полі вашого зору (у правому верхньому куті скелець). Таким чином, ви можете шукати, перекладати, і фотографуватися на ходу. Але, що робити, якщо вам не потрібні і не хочеться носити окуляри? Ось в такому разі і приходять на допомогу електронні контактні лінзи, які відображають інформацію, таку як напряму руху, прогноз погоди або миттєвий веб-серфінг.

В даний час професор Бабак Парвіз зі своєю командою дослідників Університету у Вашингтоні розробили розумні контактні лінзи з електронною схемою, світлодіодним світлом і антенами, з допомогою яких відбувається живлення і передача даних по бездротовому з’єднанню. Уявіть собі, що ви перевіряєте свої текстові повідомлення, переглядаєте сайти соціальних мереж, або читаєте електронну пошту, і це все без допомоги ноутбука, планшета або смартфона!

На жаль, даний пристрій на самій ранній стадії розробки, і вченим поки не вдалося змусити світлодіод працювати, але вони пообіцяли здійснити це вже в найближчому майбутньому. Так само дослідники паралельно працюють над джерелом живлення для мікросхеми, і для цього планується використовувати сонячні батареї, вбудовані прямо на лінзи, і технологію передачі електроенергії по повітрю.

Відомий футуролог Мічіо Каку вважає, що розумні контактні лінзи дуже скоро стануть такою ж реальністю, як смартфони в даний час. Вони будуть в змозі миттєво перекласти будь-яку мову, ідентифікувати особу, відтворити будь-які біографічні дані, а також всю наявну інформацію в Інтернеті. Це нове покоління контактних лінз, так званих смарт-об’єктивів, котрі не тільки допоможуть слабозрячим бачити, але і забезпечать доступ до інтернету. Цей футуристичний продукт може допомогти в лікуванні очних захворювань, таких як глаукома, може зібрати всю інформацію про здоров’я очей і контролювати показники здоров’я за допомогою біологічних датчиків, вбудованих в лінзи.

До речі, нещодавно компанія Google анонсувала розробку «розумних» контактних лінз для людей, хворих на цукровий діабет. Контактні лінзи оснащені крихітним сенсором і антеною і постійно стежать за рівнем глюкози. Основна складність цукрового діабету полягає в тому, що рівень глюкози постійно змінюється і потрібно проводити систематичні виміри, причому більшість глюкометрів — інвазивні. Це не завжди зручно, через що люди користуються глюкометрами рідше, ніж потрібно. Саме для вирішення цієї проблеми існує розробка Google.

Вчені давно знайшли спосіб вимірювати рівень глюкози в сльозах. Однак, тільки зараз технології дійшли до того, що електроніка може бути розміщена на контактній лінзі. Товщина антени і сенсора — менше людського волоса. Частота вимірювань — раз в секунду.


Пропонуємо якісні, зручні для носіння MKL линзы, є широкий асортимент як традиційних лінз, так і спеціальні моделі для спорту, мультифокальні, торичні з УФ-фільтром, прикольні карнавальні.