«Батько Інтернету» Вінт Серф пояснює, як працює Інтернет

Більшість інтернет-користувачів уявляють собі діяльність Всесвітньої Мережі досить простою. Здавалося б, ну що тут може бути складного: клікаємо на іконку хрому, опери, чи іншого браузера, гуглимо якийсь пошуковий запит і тут же дізнаємося, яка завтра у Калуші погода, де, і по якій найкращій ціні можна купити останню модель iPhone, чи що там новенького у друзів по Facebook. Проте, за цією уявною простотою ховається досить складна технологія, і розгалужена міжнародна інфраструктура, що включає величезну кількість найрізноманітніших підсистем, які забезпечують стабільну роботу Інтернету.

500 років тому з’явилися друкарські верстати. Їх винахід став справжнім проривом епохи Відродження, зробивши читання і, відповідно, навчання широко доступним. Розробка Вінтом Серфом, якого, до речі, називають “батьком Інтернету”  протоколу TCP/IP (протокол управління передачею/міжмережевий протокол) дала можливість сотням тисяч серверів сполучатися один з одним і забезпечувати небаченим раніше потоком інформації мільйони людей. І сьогодні Вінт Серф, який в 1970-е роки розробляв легендарний протокол разом зі своїм партнером Робертом Каном, продовжує працювати над вдосконаленням технології. Зараз він захоплений проектом по створенню міжпланетної інтернет-системи.

А ось нещодавно було анонсовано пізнавальний відео ролик, який створила корпорація Google за участю її теперішнього віце-президента пана Вінта Серфа. Саме у цьому ролику, у дуже лаконічній і доступній формі розповідається про історію виникнення Інтернету, що собою представляє сучасна Всесвітня Мережа, про міжнародну організацію ICANN, на яку і покладена функція організації і контролю доменно-серверної інфраструктури, і, по суті - життєдіяльність всесвітнього веб-простору. А ще у цьому відео Вінт Серф окреслює перспективи розвитку і значення Інтернету для людства.

Отож ви тепер в загальних рисах маєте уяву про діяльність ICANN. З 1998 року контроль над цією організацією незмінно здійснювався американською владою. Однак у минулому році адміністрація Барака Обами запропонувала передати компанію в руки незалежних акціонерів до вересня 2015 року. 31 липня спеціально створена координаційна група (ICG) опублікувала план поступової передачі ICANN. Критики ініціативи побоюються, що після цього на Інтернет зможуть впливати уряди країн, які не готові прийняти такі західні цінності, як свобода слова, наприклад. Це, на їх думку, може створити додаткову напругу на всьому кіберпросторі.

А нещодавно стало відомо, що влада США відкладає передачу головної структури в управлінні інтернетом групі незалежних акціонерів, тобто у найближчий рік корпорація з управління доменними іменами і IP-адресами (ICANN) залишиться у віданні Міністерства торгівлі США. Контракт може бути згодом продовжений ще на три роки, повідомив заступник міністра торгівлі США Лоренс Стріклінг.

«Після закінчення останніх кількох місяців стало очевидно, що групі незалежних акціонерів все ще необхідний час для завершення своєї роботи, надання для оцінки свого плану уряду США і потім його застосування, у випадку якщо той буде схвалений», заявив пан Стріклінг.