Надішли своє ім’я на Марс: унікальна пропозиція від NASA

Заповітною мрією багатьох дітей було стати космонавтом, і хоча з роками наші мрії стають більш прозаїчно-приземленими, все одно подібні думки час від часу крутяться у голові, особливо, коли ясною нічкою дивишся у зіркове небо, і гадаєш, як там, на далеких планетах. І навіть якщо у вас не получиться полетіти на Марс (а, скоріш за все, так і буде), туди можна відправити хоча би своє ім'я. І це цілком реально!

Отож, нещодавно агентство НАСА розпочало реєстрацію імен і прізвищ, які полетять на Червону планету. Це відбудеться шляхом запису на спеціальний мікрочіп, що відправиться на борту посадкового модуля InSight в 2016 році. Вчені вважають, що таким способом можна привернути увагу людства до однієї з основних завдань на найближчий час: освоєння Марса.

«Це прикольний спосіб, щоб захопитися дослідженнями космосу», — пише в твіттері Вільям Шатнер (William Shatner), відомий по ролі капітана Кірка в серіалі «Зоряний шлях» (Star Trek). Він вже отримав свій посадковий талон. Прийом заявок з іменами і прізвищами закінчується 8 вересня 2015 року. Потрібно заповнити онлайнову форму на сайті mars.nasa.gov, що до справжнього моменту зробили 259 517 чоловік. Отож, хто бажає залишити на червоній планеті хоч якусь згадку про себе, не вагайтесь, тим більше, що реєстрація там, здається, безплатна.

Марсіанський посадковий модуль InSight зараз доробляють на базі NASA в Денвері. А ракету-носій Atlas V 401 з цим космічним модулем планується запустити 4 березня 2016 року з космодрому на базі ВПС у Ванденберзі (Каліфорнія). Висадка на Марс відбудеться 28 вересня 2016 року.



Варта відзначити, що НАСА не вперше веде запис фанатів і відправляє їх імена в космічні дали. Те ж саме зробили перед відправкою в 2006 році апарату «Нові горизонти», який нещодавно пролетів повз Плутона, несучи на борту імена понад 430 000 чоловік.

В грудні 2014 року вже 1,38 мільйона імен полетіли в космос на безпілотному космічному кораблі «Оріон». Це був перший випробувальний політ апарату, який в майбутньому пристосують для доставки людей і вантажів на Міжнародну космічну станцію, для польотів до Місяця і Марса.

У НАСА діє клуб «постійних клієнтів», чиї імена літають у кожної місії. Їм нараховують «льотні милі».

http://www.historays.ru/news/novaja_istorija_staroj_evropy/1-0-1