«Гра престолів» — найпопулярніший серіал сучасності

Під охи і ахи палких шанувальників завершився п'ятий сезон «Ігри престолів» — головного серіалу планети, що цього року в черговий раз побив рекорди за переглядами і піратським завантаженням. Серіал «Гра престолів» («Game of Thrones») з культової серії романів Джорджа Мартіна «Пісня льоду і полум'я» виходить на американському каналі HBO з 2011 року — вийшло вже 50 серій по одній годині.

Дія відбувається в середньовіччі якогось фантастичного світу, в якому кілька аристократичних родин (від деяких з них до п’ятого сезону, втім, мало хто залишився) ведуть хитросплетену боротьбу за Залізний трон. Літо і зима в цьому світі тривають роками — і якраз зараз давно небаченої зими зі страхом чекають.

«Гра» епічна за своєю внутрішньою географією (численні і складно пов’язані персонажі розкидані по окремим містам-державам), і за раніше можливим тільки у великому кіно побоїщами. Кожний епізод «Гри» обходиться приблизно в 8 млн доларів.

Десятки премій «Еммі» і «Золотий глобус»; перше місце за кількістю нелегальних скачувань чотири роки поспіль; близько 20 млн глядачів тільки в США. І де би ми не шукали для перегляду, наприклад тут, серіали, можна бути впевненим, що у першій пятірці знаходиться власне «Гра престолів». Його успіх зазвичай пояснюють тим, як він сміливо поєднує серйозні теми і діалоги рівня, на який зазіхають тільки політичні драми, з відвертою — як дозволяють собі тільки «несерйозні» жанри — експлуатацією насильства і сексу. Оргія в борделі можуть несподівано перерватися як візитом високопосадовця, який прийшов заплести чергову інтригу, так і релігійною поліцією, що увірвалася, щоб влаштувати показову бійню. Несподіванка — постійне нехтування звичайними сюжетними схемами — це ще одне достоїнство, яким пояснюють шалену популярність «Гри престолів».

Стрічку називають фентезі для тих, хто не любить фентезі, — за шаблонність і наївну казковість. Жоден персонаж, яким би важливим він не здавався досвідченому глядачеві для подальшого розвитку сюжету, і скільки б у нього не було прихильників, які вважають його взагалі головним героєм, не застрахований від передчасної — і, швидше за все, жахливою смерті.

Щойно завершений п’ятий сезон не розчарував ні шанувальників, ні ненависників. Напад «білих ходаків» на табір північних дикунів нагадував зомбі-апокаліпсис голлівудського масштабу, а сцена помсти Арьї кривдникові з холоднокровним виколюванням очей могла б увійти у фільм Квентіна Тарантіно. «Гра престолів», звичайно, не змогла б захопити світ, якби — будучи вигаданою історією вигаданих народів у світі, де водяться і дракони, і магія (хоча в першому сезоні їх і вважали старими байками), — не говорила людству про нього більше, ніж багато існуючих нині реалістичних драм.

А ось тут http://www.tyt-skazki.ru/load/vitalij_bianki_skazki/20 ви знайдете кращі казки для дітей