Цар-бомба АН602

Цар-бомба — це прізвисько водневої бомби АН602, випробування якої були проведені в Радянському Союзі в 1961 році. Ця бомба була найпотужнішою в історії людства. Її потужність була така, що спалах від вибуху було видно за 1000 км, а ядерний гриб піднявся майже на 70 км. Цар-бомба була водневою бомбою. Її створили в лабораторії Курчатова. Потужність бомби була такою, що її вистачило б на 3800 Хіросім.

АН602 скинули з бомбардувальника ТУ-95 на полігон Нова Земля. Гігантський вибуховий ядерний гриб піднявся до рівня стратосфери, а основа цього смертоносного гриба мала діаметр 40 км.

Абсолютно всі будівлі незалежно від матеріалу виготовлення в радіусі 55 км від епіцентру вибуху були повністю зруйновані. Через бурхливі іонні бурі в атмосфері після вибуху в радіусі сотень кілометрів від місця вибуху припинився радіозв’язок. Звукова хвиля від вибуху пройшла відстань в 700 км. При цьому виник феномен атмосферного фокусування - звукова хвиля відбивалася в атмосфері і докотилася до Фінляндії з Норвегією, де у багатьох будинках повибивало вікна.

Дивно, але вже через кілька годин на місці вибуху цар-бомби радіація практично не представляла небезпеки для людини. Адже 97% енергії вибуху отримано в результаті термоядерної реакції, що майже не дає радіоактивних відходів.

Щоб уявити масштаб потужності вибуху, оцініть кілька цифр:

58 мегатонн – це в 10 разів більше потужності всіх використаних за Другу Світову війну боєприпасів, включаючи атомні бомби, скинуті на Японію;

вибухова хвиля тричі обігнула всю земну кулю;

“ядерний гриб” виріс до висоти 67 кілометрів;

А ось офіційне відео випробування мега-бомби

Взагалі-то, потужність бомби могла б становити і 100 мегатонн. Випробовувався “половинний” варіант. Підірвати повноцінний варіант було просто страшно. Саме цю чудо-зброю мав на увазі Хрущов, обіцяючи показати Заходу “кузькіну мать”.

Як не дивно, але саме ця бомба стала “зброєю миру”. Навіть найбільш агресивним воякам після такої «репетиції апокаліпсису», стало зрозуміло, що в ядерній війні переможців не буде: просто всі помруть. І чужі, і свої. Тому у 1963 році було підписано важливий документ, що першим став на шляху до скочування людства у прірву ядерного апокаліпсису: Угоду про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі і під водою.