Сукню з вина придумали австралійські учені

З вина можна створювати твори мистецтва, і цим мало кого в сучасному світі можна здивувати. Але, що якщо з вина зробити одяг? Саме цю ідею вирішила втілити в життя команда вчених з Австралії Донна Франклін, Алан Маллет, Чандрасекаран і Гарі Кас. Найдивовижніше, що тканину для дивної сукні з вина вчені зробили не за допомогою хімічних процесів, а виростили! Проект з такими незвичайними експериментами отримав назву "Micro'be".

Для того щоб створити сукню з вина, вчені використовували такий вид бактерій, як Acetobacter. Цей вид зустрічається в самих різних продуктах харчування, наприклад у фруктах, меді, саке, спиртовому напої з соку агави, південно-африканському пиві банту, кефірі, пивних дріжджах, оцті, соку цукрової тростини, «чайному грибі» і багато де ще.

У виробництві ці бактерії використовують завдяки їх властивості окислювати речовини до оцтової кислоти. Саме завдяки таким бактеріям, та їх вмінню перетворювати глюкозу в целюлозу в ході експерименту в науковій лабораторії було виткане це унікальне винне полотно. Потім команді творців залишалося лише розкроїти сукню, надати необхідну форму, дочекатися, коли процес зростання завершиться і приміряти на дівчину-модель отримане “диво”.



Варто також відзначити, що при створенні сукні з вина, нитки з голками не застосовувалися. Процес виглядав так: готовою винною целюлозою обмазували надувний манекен, і давали суміші застигнути. Потім надавали іншу форму, наприклад, довжину рукава, декольте, вирізи на спині. Після цього здували манекен і витягали його з отриманого наряду.

Виглядає винна сукня, зрозуміло, не дуже. Але зате запах і колір здатні вразити уяву багатьох людей не залежно від статі. На дотик тканина схожа на бавовняну. Сукню з вина можна сміливо мочити у воді, абсолютно не побоюючись того, що все “розтане” і розвалиться.

Купити розкішне плаття з вина поки ще неможливо, але наука не стоїть на місці і проект “Micro’be” може стати поштовхом до промислового виробництва тканини з вина, якщо звичайно на неї буде попит.