Найзагадковіша з усіх незнайомок: ким була «Невідома» художника Івана Крамського

Однією з найбільш видатних робіт знаменитого російського художника ХІХ ст. Івана Крамського є «Невідома», яку також часто називають «Незнайомкою». Навколо цієї картини ще при житті художника ходило багато чуток. Ким була жінка, зображена передвижником? Автор не розкрив цієї таємниці, і на сьогоднішній момент існує багато цікавих версій щодо прототипу найвідомішою «Невідомою».

Ні в листах, ні в щоденниках Івана Крамського немає згадок про особу цієї жінки. За кілька років до появи картини була опублікована «Анна Кареніна» Л. Толстого, що дало привід деяким дослідникам стверджувати, що Крамськой зобразив головну героїню роману. Інші знаходять схожість з Настасьєю Пилипівною з роману Ф. Достоєвського «Ідіот».


http://www.istmira.com/drugoe-istoriya-rossii/8182-istoriya-rossii-11-klass.html


Більшість дослідників все ж схильні думати, що прототип має не літературне, а цілком реальне походження. Зовнішня схожість змусила говорити про те, що художник зобразив красуню Мотрю Саввишну – селянку, яка стала дружиною шляхтича Бестужева. Багато хто стверджує, що «Невідома» – збірний образ жінки, яка не могла служити прикладом для наслідування. Нібито Крамськой написав картину з метою викриття моральних засад суспільства – нафарбовані губи, модний дорогий одяг видають в жінці багату утриманку. Критик Станіслав Стасов називав цю картину «Кокотка у візку», інші критики писали, що Крамськой зобразив «дорогу камелію», «одне з негативних породжень великих міст».

Пізніше в одній з приватних чеських колекцій був виявлений етюд до цієї картини. Жінка на ньому виглядає зарозумілою і грубою, вона з викликом дивиться на оточення. Це дало привід стверджувати, що художник справді виношував задум створити викривальний портрет. Однак в остаточному варіанті Крамськой пом’якшив риси незнайомки, облагородивши її зовнішність. Існує версія, що художнику для цієї картини позувала його дочка, Софія Крамська. Якщо порівняти «Невідому» з картиною «Дівчина з кішкою» – портретом дочки, то зовнішня схожість дійсно впадає в очі.

Одна з найцікавіших версій належить автору книги «Доля краси. Історії грузинських дружин» Ігорю Оболенскому. Він стверджує, що прототипом незнайомки стала княжна Варвара Туркестанішвілі – фрейліна імператриці Марії Федорівни, фаворитка Олександра І, якому вона народила дочку. Імператор після народження дочки втратив інтерес і до матері, і до дитини, а Варвара після цього покінчила з собою. У 1880-х рр. камею з портретом княжни, яку їй колись подарував імператор, побачив Крамськой. Він був вражений красою і трагічною смертю грузинки і вирішив написати її портрет.

Втім, всі версії так і залишаються на рівні припущень, а ім’я незнайомки залишається таємницею.

Среди боспорских регионов Феодосии, видимо, принадлежало важное место. в одной из надписей 70–х годов III века имя Менестрата, наместника Феодосии в списке боспорских чиновников названо сразу за именем царя.