Цукерберг вклав 15 мільйонів доларів у альтернативну систему шкільної освіти

Часто задають питання: "А твої діти де і в якій школі будуть навчатися?". Болюче питання, насущне, зважаючи на очевидну недосконалу систему вітчизняної освіти, і її рівень. На сьогодні немає готового ідеального рішення, в Україні зокрема, яке б задовільняло всім нашим запитам, але є успішні зарубіжні приклади, які дійсно надихають.

Отож, угода року в галузі шкільної освіти: експериментальна школа Altschool отримала 100 мільйонів доларів, у тому числі 15 млн. від фонду Марка Цукерберга і його дружини Прісцилли Чан. Інвестиції дозволять побудувати нові школи за перевіреною моделлю, або навчити зацікавлених викладачів інших навчальних закладів. Макс Вентілла, керівник проекту, сподівається, що за найближчі роки вдасться збільшити кількість шкіл Altschool до двадцяти.

Мережа AltSchool була створена колишнім менеджером Google Максом Вентіллою в 2013 році. У неї входить кілька невеликих шкіл («мікрошкіл») в Каліфорнії і Нью-Йорку, в яких займаються 80-150 дітей. Вони навчаються в змішаних вікових групах від п’яти до 13 років. Діти самі вибирають заняття за інтересами, більшість з яких спрямовані на розвиток практичних навичок, в тому числі на роботу з сучасними технологіями. Школи також використовують онлайн-технології для організації процесу навчання та комунікації з батьками.

У чому геніальність проекту?

1.Персоналізоване навчання (personalized learning)
По суті це навчання, вибудуване з урахуванням індивідуальних особливостей кожної дитини. Кожної, окремо взятої.

2. Project-based learning (проектне навчання).
Передбачає безліч різних проектів, досліджень, лабораторних (в правильному розумінні цього слова) робіт, та залучення зовнішніх експертів (художники, музиканти, підприємці), які проводять заняття в школі, плюс вихід у світ, з відвідуванням офісів компаній, наукових інститутів, лабораторій, музеїв і всього, що здатне викликати у дітей інтерес.

3. Розумне використання технологій. Створена єдина технологічна платформа, яка дозволяє: вчителям — створювати персоналізовані плани в постійній взаємодії один з одним, відстежуючи прогрес кожного учня, батькам — бути у постійному контакті з вчителями, адміністрації (директорам) — мати повну картину всього, що відбувається в їхній школі без зайвих витрат вчителів на звіти та іншу паперову дурницю.

Якщо вас цікавить якісна і доступна освіта в Польщі, раджу ознайомитись з унікальною програмою від центру польської освіти Up-Study.