Книжкове місто Хей-он-Уай

У Великобританії знаходиться незвичайне торгове містечко під назвою Хей-он-Уай. Розташоване воно на березі однойменної річки Уай, в Уельсі, поблизу кордону з Англією. Місцеві називають його «містом книг». В цей населений пункт приїжджають «книгомани» зі всіх країн світу, адже тільки тут більш ніж в 40 магазинах можна придбати будь-яку цікаву для вас букіністичну літературу.

Також щороку, наприкінці травня, в місті проводиться грандіозний літературний фестиваль. Щоб взяти участь в такому цікавому заході, з’їжджаються понад 80 000 письменників, видавців та поціновувачів книг з усіх куточків світу.

А почалося все в 1961 році, коли бізнесмен Річард Бут вирішив зайнятися торгівлею, відкривши невеликий букіністичний магазин в будівлі старої пожежної станції. Щоб наповнити свою колекцію книг рідкісними екземплярами, він найняв міцних чоловіків і вирушив з ними в США, де в 60-х роках закривалося багато бібліотек. В Америці Бут скупив величезну кількість книг і відправив їх у Хей-он-Уай в контейнерах. Пізніше й інші бібліотеки підтримали ініціативу Річарда, тоді і з’явилися окремі полки з уживаними книгами для продажу.

Пік популярності «міста книг» припав на 70-ий рік. В даний час щорічно в Хей-он-Уай приїжджають понад 500 000 туристів. Серед величезної кількості букіністичних крамниць особливою популярністю користуються ті, які місцеві жителі називають «чесними книжковими магазинами». Вони являють собою лише полку з літературою, зазвичай продавців біля них немає. Поціновувачі книг просто вибирають примірники, що їм сподобались і оплачують покупку, поклавши необхідну суму в невеликий грошовий бокс.

На території містечка знаходиться цікавий магазинчик, розташований прямо біля стін замку під назвою Ай – це фортеця 12 століття в центрі міста. «Магазин під відкритим небом» сконструйований у вигляді багатоярусної дерев’яної полиці, яка вбудована в стіну замку. Поруч розташований маленький ящик з прорізом для оплати покупок. Тепер щороку, починаючи з 88-го року, у Хей-он-Уай проводиться «Фестиваль літератури і мистецтв», який відвідували такі відомі письменники, як Девід Саймон і Стівен Фрай.

Широкий вибір художньої, спеціалізованої і науково-освітньої літератури пропонує книжковий інтернет-магазин akonit.net, тут знайде що почитати і дорослий і дитина.