Норвезькі трав’яні дахи

Трава на даху будинку. Що це — данина традиції або нова мода? Всього лише спосіб прикрасити будинок або можливість зробити його теплішим і економічнішим? Дерев'яні будинки з дахами, вкритими травою, сприймаються сьогодні як екзотика. Але були часи, коли людство ще не знало сучасних технологій будівництва, житла зводились примітивно, і були по бідності покриті соломою, очеретом, вересом, очеретом...

Покриття дахів будинків дерном – національна традиція жителів Норвегії, яка бере початок ще з часів вікінгів. Сотні років люди у цій скандинавській країні практикуються в майстерності вирощування зелені на дахах власних будинків. Сьогодні зелені дахи в Норвегії стали частиною цілого мистецтва, яке з роками набуває все більш своєрідні і дивні форми.

Норвежці, як і інші жителі Скандинавії, славляться особливо трепетним ставленням до екології. Ця риса призвела до того, що сотні років тому жителі почали покривати дахи своїх будинків дерном, торфом. Житла буквально почали розквітати, зливаючись з ландшафтом і наближаючись до гармонії з природою. Тепер, зростаючі на будинках зелень і навіть дерева, не є чимось незвичайним в очах місцевих жителів, навпаки, зелені дахи перетворилися в традицію, яку підтримують століттями.

Століття тому, дахи будинків почали покривати березовою корою і дерном. Це не тільки створювало умови для зростання зелені, але і служило відмінною ізоляцією. Єдиним недоліком було обважнення даху, адже тиск в суху погоду становив близько 50 кг на кв. м. даху, а в дощ – до 80 кг. Але норвежці навчилися будувати міцні дахи.

Так і тривало до початку 18 століття, поки не з’явилися нові, більш сучасні і технологічні матеріали. Мода на дерен пройшла, поступившись місце черепиці та іншим матеріалам, але жителі вчасно зрозуміли цінність зелених дахів і почали знову відновлювати традицію. Сьогодні поціновувачами будинків, які практично зливаються з ландшафтом, стають не тільки норвежці, але і багато туристів.

З 2000 року асоціація Scandinavian Green Roof навіть проводить конкурс на кращий проект зелених дахів в країні. Стало очевидно, що традиція лише зміцнила свої позиції і продовжує радувати око людей рік за роком, століття за століттям.


Невзирая на то, что в кровельные материалы подорожали, отважившимся на строительство своего дома людям придется сделать выбор в пользу того или иного кровельного материала. Мы вам расскажем, как грамотно сделать этот выбор.