Лестерський кодекс: найдорожча книга сучасності

Скільки грошей вам не шкода віддати за хорошу книгу? Кілька сотень гривень? А якщо книга красива, корисна, і до того ж має певну історичну цінність, через що з кожним роком її ціна тільки буде зростати? Вартість рідкісних книг на аукціонах може досягати астрономічних величин, а найдорожчі з них коштують кілька мільйонів доларів!

Звичайній же людині годі мріяти про володіння такими шедеврами, зате можна завітати до okbook, і там придбати по доступній ціні потрібну літературу.

Автором же найдорожчої на сьогоднішній день книги у світі став відомий діяч минулого – учений, художник, архітектор і скульптор, легендарний Леонардо Да Вінчі. За часів проживання в Мілані, на початку 16-го століття (1506-1510), ним була написана робота, під назвою «Трактат про воду, землю і небесні справи». У ці роки він посилено спостерігав, експериментував, записував свої спостереження і думки про те, як і чому все відбувається в нашому Світі. Підкріплював це все своїми розрахунками і власними кресленнями.

В кінці роботи вийшов трактат обсягом 18 аркушів, що має списані обидві сторони, та ще й особливим, створеним самим Леонардо, способом написання – «дзеркальним» листом. Суть такого виду написання полягає в тому, що прочитати його можна тільки за допомогою дзеркала. Пізніше це все було поміщено в книгу, що має 72 сторінки.

У книзі Да Вінчі описав багато тем, наприклад як і чому Місяць відсвічують світло, як на нашій планеті з’явилися скам’янілості, навіщо, як і куди тече вода в річках. Все це Леонардо намагався описати, пояснити і донести до нащадків те, що наша планета це своєрідний живий організм. В його роботі були присутні тези про те, що вода це своєрідна кров, земля, тіло, повітря – духовна частина організму, під назвою «Земля».

Назва ж трактату було взято від прізвища роду графів Англії, які придбали цю книгу в 1717 році і тим самим стали володарями цієї праці на багато років. Ось тому і називають «Лестерський кодекс». 1980 рік ознаменувався продажем нащадками Лестерів книги Армаду Хаммеру, власнику великого нафтового бізнесу. Що і призвело до перейменування трактату не як інакше як «Кодекс Хаммера», правда така назва не протрималося на довго.

Через смерть нафтового мільйонера в 1994 році, було прийнято рішення виставити її на аукціон, чим і скористався Білл Гейтс (творець корпорації «Майкрософт»). Ціна покупки склала 30.8 мільйонів доларів, що стало рекордом. Перекладаючи цю суму на ціни січня 2015-го року, ціна б становила вже близько 44.5 мільйона доларів. Сам же Гейтс не став замикати трактат в сейфі, а постійно ділитися нею з музеями, виставляючи книгу на загальний огляд.