Унікальна соляна шахта Величка, Польща

Невелике містечко Величка (Wieliczka) розташовується всього в півгодини їзди від польського Кракова. Саме тут знаходиться одна з найдивовижніших пам'яток Польщі - древнє родовище кам'яної солі, побачити яке щорічно приїжджає близько мільйона туристів з різних країн.

http://mypolsha.com бизнес в Польше


Колись Соляна шахта у Величці була найбільшим родовищем солі в Європі. Видобуток солі тут почався в 13-м столітті і продовжувався протягом семи століть, аж до 20-го століття. Найкрасивіша в світі соляна шахта має сім рівнів і загальну протяжність більше двохсот кілометрів. Це ціла система звивистих підземних коридорів і галерей. Перший рівень знаходиться на глибині 57 метрів, а самий нижній опускається під землю на 198 метрів.

Після того, як були виявлені лікувальні властивості солі, в 1826-му році тут стали влаштовувати соляні ванни. В період з 1939 по 1955 роки польський доктор Фелікс Бочковський заснував у шахті Величка соляні купальні і успішно лікував 36 захворювань.

Туристичною визначною пам’яткою Соляна шахта у Величці стала ще в 15-му столітті. Тоді тільки знатні особи за спеціальним дозволом короля мали привілей побачити красу соляного підземелля.

Туристичний маршрут по соляній шахті в Величці проходить через двадцять камер і каплиць. Відвідувачі можуть милуватися великими залами і красивими соляними скульптурами. В кінці 17-го століття в брилі зеленої солі була вирубана каплиця Святого Антонія, а в спеціально прорубленій у 1875-му році камері була встановлена статуя Миколи Коперника в честь 500-річчя великого вченого.

На глибині 101 метр знаходиться Каплиця Святої Кінги, яка в 1896-му році була створена шахтарем Юзефом Марковським. Вона має довжину 54 метри, заввишки 10-12 метрів і завширшки 15-18. В каплиці можна побачити соляну копію Таємної вечері, а також скульптуру покровительки польських соледобувників Святої Кінги та інших святих.

Висвітлює каплицю велика люстра з соляних кристалів. У 1978-му році Соляна шахта Величка була внесена в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Музей Цветаевых. Феодосия! Здесь, в когда-то любимом родном городе, года два назад я почти нашла свою в 1913-1914 гг. квартиру на Бульварной, напротив царского офицерского собрания. Анастасия Цветаева “История одного путешествия”.