Antilia — найвищий у світі приватний будинок

У жовтні 2010 року весь світ облетіла новина: індійський мільйонер-нафтопромисловець 53 років Мукеш Амбані, що займає четверте місце серед найбагатших людей планети, побудував для своєї сім'ї найвищий у всьому світі приватний будинок в індійському місті Мумбаї. Будівництво будинку «Антілія» (названий на честь міфічного однойменного острова-примари в Атлантичному океані) тривало близько семи років.

Висота будівлі (173 метри) могла вмістити всі 60 поверхів, однак за задумом архітекторів в будівлі розмістилося тільки 27. Площа цього житлового будинку становить 37 тисяч кв. метрів. Проектували приватну висотку архітектори з Чикаго. Місце для будівництва було обрано на Атламаунд роуд. Вартість ділянки в цій частині міста нечувана – до 10 тисяч дол. США за 1 кв. метр, а ділянка вмістила у себе 4532 кв. метра.

Класний будиночок, сюди би ще якісні вікна від компанії okna-dv.dp.ua, котрі мають відмінні тепло і звукоізоляційні характеристики. Найдивніше те, що в цьому величезному будинку буде проживати тільки одна сім’я самого мільйонера, що складається з шести чоловік: він сам, його мати, дружина і троє дітей. У той час як місто Мумбаї славиться тим, що 65% населення тут проживає у злиднях і нетрях.

Варто більш детально зупинитися на самій будівлі. У самому низу перші шість поверхів зайняті паркуванням. Тут можна розмістити 168 автомобілів (цікаво, скільки мільйонер їх прикупив вже на сьогодні?). А на сьомому поверсі розташований власний автосервіс.

А на восьмому поверсі розташували домашній театр, так людей на 50. Наступні поверхи вмістили в себе кілька басейнів, СПА-салон, тренажерний зал, зал для бальних танців. Три поверхи займають висячі сади. А далі йдуть номери для гостей. Наступні поверхи займає сім’я мільйонера.

На даху будинку є три вертолітні майданчики. Передбачений поверх і для технічного обслуговування. Один поверх обладнаний для укриття у ситуаціях надзвичайної небезпеки.

За офіційними даними компанії, що належить Амбані, будівництво будинку для сім’ї мільйонера обійшлася йому приблизно в 50-70 млн. дол. США. А в результаті подорожчання землі на ділянці будівлі, вартість хмарочоса може в майбутньому досягти 1-2 млрд. дол. США.