В Україні з’явився сайт з вакансіями і резюме роботів

Віднедавна будь-хто буде мати можливість взяти на роботу робота, який буде заміняти працю звичайної людини, – охороняти будинок, готувати їжу, доглядати за інвалідами. Вже зараз роботи можуть замінити людей на багатьох роботах на кшталт кур'єра, доглядальниці, офісного працівника або прибиральника. Відповідно, в майбутньому виникне ринок праці роботів, яких люди будуть наймати для виконання тієї чи іншої роботи.

Нещодавно команда киян запустила інформаційний портал Robohunter, де розміщуються вакансії та резюме, проте серед претендентів немає жодної людини - тільки роботи.

Поки на сайті трохи більше десятка вакансій - промоутер, прислуга, тваринник, секретар, PR-менеджер, різноробочий, хірург, продавець-консультант, хостес, екскурсовод, кур’єр. Вартість таких роботів - від 209 доларів. Така ціна пристрою, що дозволяє віддалено наглядати і грати зі своїм домашнім тваринам за допомогою смартфона.

Деякі помічники коштують набагато дорожче. Наприклад, компанія може взяти на роботу різноробочого, заплативши за нього 100 тис. євро. Цей робот може виконувати домашню роботу (приміром, нарізати продукти, прибирати в приміщенні, годувати домашніх тварин, охороняти будинок і так далі), а також офісну (сканувати текст і відправляти його по електронній пошті, виконувати роль презентатора на конференціях і так далі). Крім того, як наголошують виробники, “робот не краде, не втомлюється і не хворіє!”.

Заплативши трохи більше 3 тис. євро, можна стати власником робота-кур’єра. Це безпілотний літальний апарат, який управляється диспетчером. Він здатний доставляти по повітрю вантаж до 5 кг на швидкості до 40 км/год.

“На відміну від людини, він ніколи не запізнюється, не хворіє і з ним не буває труднощів у спілкуванні”, - так описують переваги такого кур’єра його розробники. Деяких роботів можна взяти на роботу на певний час, але оренда обійдеться дорожче, ніж найм людини на таку вакансію.