Дивовижний транспортний засіб, створений за кресленнями Леонардо да Вінчі

У геніальність легендарного Леонардо да Вінчі, художника і винахідника, мало хто сумнівається. Його ідеї, що випередили свій час на кілька століть, надихають наших сучасників на нові і нові винаходи. Але яке відношення да Вінчі може мати до моноколеса, мабуть, найбільш модного сьогодні транспортного засобу? Як виявилося, саме безпосереднє.

Да Вінчі залишив своїм нащадкам креслення дивного транспорту – моновіллера, який можна вважати пращуром «сігвея», гіроцикла і гіроскутера. Як видно з назви, моновіллер – теж одноколесний транспортний засіб, а продемонстрували його концепт широкій публіці ще в першій третині минулого сторіччя.

Ідею моновіллера його творець, Джон Арчибальд Пуврс, почерпнув з креслень великого да Вінчі. Як і все, що належить кисті генія, задум винаходу був грандіозний і оригінальний. Однак по достоїнству не оцінили, визнавши непрактичним.

Минуло без малого, 85 років, але оригінали і естети раніше хочуть керувати гіроциклом, а не традиційним автомобілем. Чим же так привабливо моноколесо, що і в XXI столітті не дає спокою дизайнерам і інженерам? Моноколеса, безперечно, належать до числа не просто фантастичних ідей. Це винахід з легкою «божевільністю». Не випадково письменники-фантасти так часто бачать своїх героїв за «штурвалом» транспорту з одним колесом.

Найяскравіший представник цього напряму автомобілебудування – моновіллер Dynasphere. Права на винахід Dynasphere належать Джону Арчібальду Пурвсу, а розробив він його і зібрав у 1930 році.

Винахід буквально розбурхував уяву, але широко використовувати його не стали. Пурвс і його дітище, як колись Леонардо да Вінчі, обігнали час. Збереглися фотографії двох моделей Dynasphere, що вражають масштабністю ідеї.

Перша модель була бензиновою, друга приводилася в рух електричним двигуном. Швидкість через невелику потужність всього в 2,5 к. с. була нижче, ніж у бензинового моновіллера. Природно, такий Dynasphere був компактнішим і важив менше.

Моделі Арчібальда Пурвса не були запущені в масове виробництво, але фотографії концептів як і раніше надихають ентузіастів на створення аналогів.


Об истории создания, развитии, и достижения команды ралли Карвиль, а также о ближайших планах известных гонщиков читайте на сайте carville-racing.ru