Найпершому і найпопулярнішому домену виповнилося 30 років

Цієї весни Інтернет відзначив важливу дату своєї історії. 15 березня виповнилося рівно 30 років з дня реєстрації найпершого домену Інтернету. Це відбулося 15 березня 1985 року, коли американська комп'ютерна фірма Symbolics зареєструвала домен symbolics.com., до речі цей сайт існує і по сьогоднішній день.

Але ж Всесвітньої павутини в 1985 році ще не існувало, заперечать знавці. Це вірно, але Інтернет як комп’ютерна мережа вже існував, комп’ютери могли обмінюватися один з одним інформацією та використовувати деякі звичні сьогодні сервіси, такі як електронна пошта. Всесвітня павутина, вона ж Веб (Web, WWW) була винайдена пізніше (у 1992 році сером Тімом Бернерсом-Лі), вона являє собою додатковий сервіс поверх Інтернету.

Фірма Symbolics, перший власник домену, була одним з перших виробників робочих станцій. Вона ж створила мову програмування Lisp, на якій ці станції працювали. До речі, фірма згадується у фільмі «Парк Юрського періоду».

Вона першою зареєструвала домен .com, коли реєстрація тільки відкрилася. З часом справи у неї пішли гірше, в 1993 році вона подала на банкрутство і зайнялася реструктуризацією бізнесу.

У 2009 році Symbolics продала домен інтернет-підприємцю Арону Мейштедту (Aron Meystedt), а власний фірмовий сайт перемістила на новий домен, symbolics-dks.com, який представляє собою сайт-візитку і виглядає дещо архаїчно. Операція була дуже доречною, тому що фірмі потрібні були гроші (судячи по новому сайту, їх не вистачає навіть на веб-дизайнера). Можливо, саме так сайт Symbolics.com виглядав в 1985 році, хоча сьогодні це достовірно сказати складно.

Мейштедт тим часом перетворив Symbolics.com в свого роду інтернет-музей, присвячений важливим віхам в історії Інтернету. Натискаючи на різні двері і віконця, можна дізнаватися про цікаві історичні факти (правда, деякі двері і віконця чомусь видають порожнє вікно).

А якщо ви бажаєте зареєструвати домен, скористайтесь тут www.ukraine.com.ua/domains/ відповідною послугою від компанії “Хостинг Украина”, яка до речі, пропонує досить вигідні умови надання хостингу сайтам.