Художня різьба по автомобільних шинах від Бетсабе Ромеро

Сучасне мистецтво різноманітне і багатопланове, тому немає нічого дивного в тому, що мексиканська художниця Бетсабе Ромеро (Betsabeé Romero) вибрала в якості об'єкта свого натхнення автомобільні шини, з яких створює незвичайні художні твори, які, як це не дивно, знайшли своїх шанувальників.

Бетсабе Ромеро називає себе механіком образотворчого мистецтва і як би це дивно не звучало, в її словах є сенс.

Її техніка заснована на доколумбовій іконографії, приправленою нотками впливу скульпторів колоніального ладу і реаліями сучасного світу, що дозволяє їй в прямому сенсі слова переробляти старі лисі автомобільні шини в незвичайні художні твори, які володіють не тільки естетичною красою, але і несуть в собі смислове навантаження, що ховається в тонких переплетеннях гумової в’язі.

Люди прагнуть придбати для свого авто хороші шиповані шини, старі ж викидають, і ті нагромаджуються у великих кількостях на звалищах, постаючи своєрідним символом великої шкоди для екології планети. І цей тривожний аспект прагнула донести  до суспільної свідомості Бетсабе Ромеро.



Артистично спресовані, або іншим способом перетворені в те, що, на думку Ромеро, є мистецтвом, старі автомобілі, різьблені шини, розфарбовані в кращих традиціях Пабло Пікассо капоти – своєрідне нагадування всім жителям планети Земля про традиції, давно забуті і поховані під вагою індустріального буму.

“Я не кажу, що традиції, історична спадщина і заповіти предків канули в лету, я просто наголошую, що для сучасної людини ці нематеріальні речі не представляють ніякої цінності, — говорить Бетсабе. – Я сподіваюся, Ви не станете зі мною сперечатися, що людина, яка працює щодня в поті чола, щоб прогодувати свою сім’ю, навряд чи зацікавиться творчістю майстрів образотворчого мистецтва, які вражали своїми дивовижними художніми творами людство протягом сотень років?”.



“Роботи Бетсабе Ромеро — симбіоз індустріалізації і художньої освіти”, — сказав, вперше побачивши різьблені шини, відомий французький критик Франсуа Жозе (François José).

Зараз дивовижні художні твори Бетсабе Ромеро, створені з автомобільних шин, виставляються по всьому світу і входять в експозиції найвідоміших осередків сучасного мистецтва.

Источник: http://glasnarod.ru/saratov