Їжа, надрукована на 3D-принтері, “проростає” прямо на очах

Ми вже бачили 3D принтер, який може надрукувати печиво, піцу і навіть фрукти. Один з останніх варіантів використання 3D принтера для приготування їжі пропонує ну дуже оригінальне рішення! Закуски для свого сніданку, обіду або вечері можна не тільки друкувати, але і виростити самостійно, використовуючи вподобану начинку – гриби, насіння або дріжджі. І через кілька днів у вас буде смачна, свіжа, поживна і корисна закуска. Як вам ідея?

В середньому загальна відстань між місцем виробництва продуктів для обіду та супермаркетом становить 2 км. Але ланч майбутнього може стати по-справжньому місцевого виробництва: новий концепт дизайну пропонує незвичайний спосіб за допомогою 3D друку обробляти харчові продукти, роблячи їх корисним локальним продуктом.

Ідея була розроблена голландським дизайнером Хлое Рутзервелд (Chloé Rutzerveld), яка була запрошена дослідницькою організацією TNO для розробки ідеї друку їжі за допомогою 3D принтера. «Як гурман, який любить свіжі салати і необроблені продукти, я дуже скептично ставилася до друку їжі», розповідає вона.

«На даний момент, компаніям вдалося досягти успіху лише в друку цукрових скульптур, шоколаду та інших шкідливих для здоров’я продуктів, перетворюючи продукт А в продукт А тільки в іншій формі», пояснює вона.

«Я використовувала свій скептицизм, щоб знайти варіанти того, як ми могли б застосувати цю технологію, щоб створити природну, здорову, стійку і багату поживними речовинами їжу». В її концепті, під назвою «Edible Growth» (в пер. «Їстівна культура»), принтер друкує базовий шар з макаронних виробів або тіста, потім наповнює його численними внутрішніми шарами насіння, спор і дріжджів. Протягом п’яти днів гриби і рослини всередині буде виростати в смачний ланч.

Можливо, в в найближчому майбутньому вподобавши рецепти перших страв, ми зможемо віддрукувати їх на принтері «Edible Growth».


Міські фермери зможуть роздрукувати таку закуску , спеціально налаштовану під ваші конкретні переваги і потреби в харчуванні,  ви просто забираєте її додому. «Споживач буде купувати базу, надруковану всередині теплиці вторинної переробки», пояснює Рутзервелд. «База включає в себе все, що необхідно, щоб міні-екосистема виросла в повній мірі їстівний, багатий поживними речовинами продукт».

Існує кілька переваг вирощеної таким чином закуски, в тому числі зменшення розміру ланцюжка поставок і харчових відходів, а також більш ефективного використання сировини. Друк на вимогу буде означати меншу кількість необхідної землі сільськогосподарського призначення.

Звичайно, буде потрібно час, перш ніж технологія буде готова повністю виробляти такий вид продуктів харчування.