Стала відома дата першої в світі операції з пересадки людської голови

Стала відома приблизна дата першої у світі трансплантації людської голови. Як повідомляє Fox News, 30-річний росіянин Валерій Спиридонов ляже під ніж у грудні 2017 року. Як очікується, операція, яку проведе італійський нейрохірург Серджіо Канаверо, триватиме 36 годин, і це буде безпрецедентний в історії людства медичний експеримент.

30-річний Спиридонов, який живе у Владимирі, заявив, що довіряє хірургові, і вірить в те, що операція пройде вдало. Він також зазначив, що його стан з часом погіршується, тому він розглядає трансплантацію як свій єдиний шанс.

А шанс досить великий, адже медична галузь за останні десятиріччя досягла значних успіхів. Взяти хоча б медичні прилади, ось, наприклад,  такий інноваційний компресорний інгалятор, завдяки якому значно ефективніше відбувається лікування дихальних шляхів.



Згідно з підрахунками Канаверо, знадобиться два роки, щоб провести всі необхідні обчислення і спланувати всі деталі цієї процедури. За словами Спірідонова, операція буде проведена відразу, як тільки лікарі будуть на 99% впевнені в її успіху.

Між тим, за даними інформагентства “Сіньхуа”, допомагати Канаверо під час пересадки голови буде китайський фахівець. “Успішна трансплантація голови буде переломним моментом в історії, коли стане можливим лікування невиліковних хворих, – сказав Канаверо китайським журналістам. – Єдина людина у світі, який може очолити такий проект – Рен Сяопинь”.

Канаверо має на увазі китайського трансплантолога, який в 2013 році пересадив голову миші. З тих пір Рен Сяопинь і його команда провели близько тисячі подібних дослідів на мишах, домагаючись, щоб після пересадки голови тварини прожили як можна довше. У поточному році хірург планував провести таку ж операцію з участю приматів.

Повідомляється, що донором тіла стане пацієнт, якому діагностували смерть мозку, але за іншими показниками він має бути абсолютно здоровий. Вартість же самої операції складе близько 7,5 мільйонів фунтів стерлінгів.

В якій країні буде проведена трансплантація людської голови, поки не повідомляється. Однак, як зазначає “Сіньхуа”, в Китаї немає законів, які забороняли б подібні процедури на території країни.