“Зацілований” пам’ятник: незвичайна традиція на могилі Оскара Уайльда

Оскар Уайльд жартував: «Все можна пережити, крім смерті». Однак і смерть вдалося перемогти геніальному письменнику, пам'ять про нього живе і донині, і до його могили приходять тисячі небайдужих шанувальників його таланту. Похований великий ірландець в Парижі на кладовищі Пер-Лашез. На його могилі встановлений величезний пам'ятник у вигляді крилатого сфінкса, прикрашений незліченою кількістю поцілунків....

Оскар Уайльд був великим оригіналом при житті. Можливо, саме тому на місці його поховання склалася така незвичайна традиція – залишати відбитки червоної помади. Перші сліди поцілунків з’явилися на надгробку в кінці 1990-х років, і вони нерідко супроводжувалися написами в дусі: «Продовжуй дивитися на зірки», «Справжня краса закінчується там, де починається розум». Тисячі прихильниць творчості письменника вважали своїм обов’язком залишити на пам’ятнику відбиток червоних губ.



Влада зробила рішучий крок, затвердивши штраф у розмірі 9000 євро ($12,000) за неналежне ставлення до меморіалу, однак туристи часто встигали сховатися з місця злочину ще до приїзду поліції. Не допоміг навіть судовий позов онука Оскара Уайльда, Мерліна Холланда, який вимагав оберігати пам’ятник.

Сьогодні «Сфінкс» весь буквально зацілований, помада в’їдається в граніт і відчищати її досить складно, тому у 2011 році з нагоди 111-ї річниці з дня смерті великого письменника і поета паризька влада прийняла рішення спорудити скляну огорожу навколо пам’ятника. Відтепер «цілувальники» залишають сліди на склі, закидаючи записки і квіти всередину корпусу.



Як відомо, Оскар Вайльд закінчив своє життя, будучи абсолютно убогим, навіть жартував перед смертю, що «вмирає не по кишені». Друзі змогли його поховати за містом у Баньо, однак у наступні роки його друг Роберт Росс на гроші, виручені від продажу художніх творів Уайльда, оплатив перепоховання його праху на відомому кладовищі Пер-Лашез. Через рік Елен Керью, подруга Роберта Росса, анонімно перерахувала 2 тисячі фунтів стерлінгів на те, щоб звести пам’ятник за проектом молодого скульптора Джейкоба Епстайна.

Коли скульптуру, створену в пам’ять про поему «Сфінкс», привезли на кладовище, паризькі урядовці були обурені наготою ангела. Щоб «прикрити» неналежний вигляд, було вирішено встановити меморіальну табличку, в такому вигляді пам’ятник був відкритий в 1914 році, на жаль, у наступні роки він неодноразово піддавався нападам вандалів.

Обычный человек видя пред собой карьер гранитный, зачастую и не подозреваяет, в какие художественные шедевры могут превратиться здешние неприглядные каменные глыбы. Шикарные эксклюзивные памятники, скульптуры, изысканные декоративные изделия предлагают опытные мастера ЗАО «Антик».