Thorium: ідея автомобіля на атомній енергії

У середині двадцятого століття, на хвилі впровадження атомної енергетики, здавалося, що за цим видом енергії велике майбутнє. Він дешевий, він практичний і він безпечний. І скоро навіть в автомобілях атомна енергія замінить енергію вуглеводневого палива. Цим сміливим мріям не судилося збутися. І, тим не менш, спроби створити автомобіль з атомним двигуном час від часу відбуваються. Останній тому приклад – концепт автомобіля Thorium.

Пропонуємо тут http://race.biz.ua/ru/prokat-avtomobilei-v-kharkov.html вигідний прокат авто у Харкові, в наявності машини любого класу, передбачена зручна форма онлайн-заявки.

Американська науково-дослідна компанія Laser Power Systems вже кілька років працює над створенням нового турбогенератора, який приводиться в рух так званим «торієвим лазером». Простіше кажучи, це концепт автомобіля Thorium з двигуном, що працює на ядерній енергії від радіоактивного елемента торій.

За словами вчених, такий засіб пересування може їздити абсолютно без заправки довше, ніж будь-яка людина на планеті може прожити. Восьми грамів торію вистачить на 480 тисяч кілометрів ходу автомобіля, і однією фабричної зарядки вистачить на весь термін служби.



Торій — один з найбільш щільних елементів на планеті, який дає енергії в 20 млн разів більше, ніж вугілля. Вчені використовували радіоактивний елемент у розробці лазера, який нагріває воду і випускає потужні теплові хвилі, а не спрямований промінь світла, приводячи в рух енергетичні турбіни.

Потужність такого двигуна може становитиме 250 кВт (335 к. с.), а вага — приблизно 230 кг, що цілком прийнятно для установки на сучасні легкові автомобілі.

Laser Power Systems не перші запропонували використовували торій в якості палива. У 2009 році Cadillac представив World Thorium Fuel Concept. Однак це був лише макет з футуристичним дизайном. І розробкою Cadillac був ядерний реактор, а не лазер — втім, його не стали втілювати в реальність.

Інженери Laser Power Systems пішли далі і зробили зразок такого двигуна на базі турбіни Тесли. Однак доктор Чарльз Стівенс, генеральний директор компанії, говорить, що найближчим часом (що, по всій видимості, означає в найближче століття) Thorium-мобіль не з’явиться на ринку.